AddToAny

Ingen sosialdemokratisk renessanse i Norden

Sosialedemokratiske partier i Norden taper valg, men vinner regjeringen ved å samarbeide til venstre og høyre. Hva betyr det for Arbeiderpartiet?
Hun skulle juble for en stor valgseier, men resultatet ble en liten tilbakegang. Mette Fredriksen blir likevel ny sosialdemokratisk statsminister i Danmark. I Sverige fortsetter Stefan Löfven tross et historisk dårlig valg. Og i Finland kan sosialdemokraten Antti Rinne overta statsministerkontoret etter et valgresultat som bare for noen år siden ville bli betraktet som et stort nederlag.

Felles for de fire nordiske landene er at de sosialdemokratiske partiene er størst. Og i motsetning til i Norge har statsministerkandidatene klart å bygge parlamentarisk grunnlag som sikrer at det er mulig å danne regjering. Men det betyr ikke en felles venstrekurs i Norden. Stefan Löfven har blitt hardt kritisert for å føre høyrepolitikk på en rekke områder som også er viktig for fagbevegelsen. Samtidig har det vært en aksept for at alternativet er så mye verre. I Danmark og Finland vil nye regjeringer på mange områder trolig dreie politikken mot venstre.

Men i Danmark er det ett unntak. Mette Fredriksen har stått for en svært stram innvandringspolitikk som har hentet mange velgere fra det innvandringsfiendtlig
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NNN-arbeideren

Regjeringen legger fram den nye perspektivmeldingen allerede neste år, ett år tidligere enn det som er vanlig.
NNN-arbeideren 25.10.2019
Den varme havregrøten med sukker og kanel smelter i munnen, Go'morgen yoghurten i kantina glir ned med kaffen. Per Arne Isaksen (58), leder for NNN-Klubben TINE Meieriet Tunga, er ikke sulten. Han er mer opptatt av de ansattes ve og vel.
NNN-arbeideren 25.10.2019
Naturen kan ta pusten fra enhver turist som besøker øya for første gang. Etter en halv times båttur fra Svolvær er vi der. NNNs tillitsvalgt Kristian Harald Eriksen (47) tar imot oss.
NNN-arbeideren 25.10.2019
Regjeringen foreslår å halvere permitteringstida i fiskeindustrien.
NNN-arbeideren 25.10.2019
Umidjon Shamirzaev kom til Norge fra Usbekistan for ti år siden. Som politisk flyktning. Han hadde et yrke han av ulike grunner ikke kunne bruke i Norge.
NNN-arbeideren 25.10.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt