AddToAny

Ingeborg Senneset langer ut mot Finansavisen: - Sørgelig og dypt skadelig misoppfatning

Aftenposten-profilen kommer med hard kritikk av Finansavisens tittelbruk i et innlegg på Facebook.
En anmeldelse av den av den japanske restauranten Hanami i Finansavisens ukentlige magasin Premium får hard medfart av journalist og forfatter Ingeborg Senneset i et innlegg delt på Sennesets Instagram- og Facebook-profil. Det er bruken av tittelen «En anorektikers drømmelunsj» hun reagerer på.

Senneset er blant annet kjent som journalist i Aftenposten og som forfatter av boken «Anorektisk», der Senneset skriver biografisk om sin egen årelange kamp mot sykdommen.

- Virkelig, Finansavisen? Tittelen er sikkert ikke vondt ment, og tipper den var tenkt som en morsom, tabloid inngang. Men den treffer ca. like godt som disse ville gjort, skriver Senneset og lister opp følgende titler:

- «Perfekte kniv for selvskading», «Den ultimate såpen for tvangshandlinger», «Lettdrukket vin for en alkoholiker» og «Perfekt tau for».

- Om det er å dra det langt? Ja, ganske. Men hvorfor er disse fiktive titlene verre å lese en enn som spiller på den mest dødelige psykiske sykdommen vi kjenner til?, fortsetter hun.

Innlegget kan leses i sin helhet her.

Senneset skriver blant annet også at «samtaler og humor rundt sykdom og symptomer kan bidra til å normalisere og fjerne stigma, bryte ned skammen som altfor ofte står i veien for gode samtaler og nødvendig helsehjelp».

- Men tittelen deres er hverken humor eller normalisering. Tvert imot. Den spiller bare videre på den sørgelige og dypt skadelige misoppfatningen av at anoreksi er en slags slankekur på villspor. Den gir næring til myten om den typiske anorektikeren som en furten fjortis, en som bare kan spise litt mer, så ordner det seg. En som bare kan skjerpe seg, fortsetter Senneset.

- Så dumt at det nesten ikke er til å tro

Til Kampanje sier Senneset at hun håper Finansavisen oppfatter kritikken som konstruktiv.

- Som journalister velger vi til tider feil ord eller formulerer oss feil, det er bare menneskelig. Men da fikser vi det. Vi oppdager det internt eller eksternt, og så ordner vi opp. Kjernen av mediekritikk er at man skal ha muligheten til å endre og bli bedre. Men det er også lov til å tenke litt selv, sier Senneset.

Hun forteller at hun fikk veldig mange meldinger fra ulikt hold da tittelen først ble publisert.

- Jeg tenkte da at den formuleringen er så dum at det nesten ikke er til å tro. Jeg forventet i grunn at de kom til å oppdage det og endre den selv. Men da jeg sjekket på nytt i morges etter ytterligere meldinger i innboks, stod den der dessverre fortsatt, sier hun.

- Håper du at de kommer til å endre tittelen?

- Ja, herregud, håper da det. Det ville vært veldig rart hvis ikke, sier Senneset.

Under Sennets innlegg på Instagram har nå Finansavisen kommentert:

- Vi beklager og ser at det ble veldig feil. Tittelen er nå endret. Takk for at du reagerte.

Kampanje har kontaktet Finansavisen, men de har ennå ikke besvart vår henvendelse om tilsvar. Etter at Kampanje kontaktet avisen, har de endret tittelen på saken til «Drømmelunsj for småspiste».

Image-text:

Kritiseres:

Journalist og forfatter Ingeborg Senneset er svært kritisk til Finansavisens tittelbruk. - Så dumt at det ikke er til å tro, sier hun til Kampanje. Finansavisen har ikke besvart kritikken, men endret tittel på saken etter å ha blitt kontaktet av Kampanje.

Gå til mediet

Flere saker fra Kampanje

NRK Super til topps igien på årets Topp 10-liste av YouTube-videoer.
Kampanje 02.12.2021
- Jeg ønsker særlig å beklage overfor de som opplever å ha blitt urettmessig og negativt berørt av omtale i Resett, sier Akerhaug til VG.
Kampanje 02.12.2021
- Dette er helt fantastiske tall, sier programdirektør Magnus Vatn.
Kampanje 02.12.2021
NRKs dramasjef Ivar Køhn bekrefter at det kommer en tredje sesong av den populære serien, men er ordknapp om innholdet.
Kampanje 02.12.2021
Men partene er uenige om innholdet i saken.
Kampanje 02.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt