AddToAny

Influensavaksine kan nesten halvere dødsfall etter blodpropp i hjertet

Det er absolutt en god grunn å anbefale influensavaksinen til hjertepasienter, mener forsker bak ny studie.
En ny stor studie på tvers av åtte land - blant annet Norge - viser at når pasienter med blodpropp i hjertet raskt får en influensavaksine, blir risikoen for å dø i løpet av det neste året nesten halvert.

- Det er en ganske utrolig effekt at vi kan unngå dødsfall ved å gi en influensavaksine som koster 35-50 kroner. I forhold til den behandlingen vi ellers utfører, er dette en både billig og enkel behandling med stor effekt, og anbefalingen vår er derfor at det blir rutine å gi vaksinen til pasientene når de er innlagt, sier den danske hjertelegen og professoren Ole Frøbert fra Örebro universitetssykehus i Sverige.

Han har tatt initiativ til og ledet studien, som er utgitt i tidsskriftet Circulation.

Det er en «fornuftig» studie, mener Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet. Han har ikke tatt del i den nye studien, men han har lest den vitenskapelige artikkelen.

Forskningen bekrefter noe ekspertene allerede vet: at det er en sammenheng mellom influensa og overdødelighet av hjertesykdom, og at det kan ses i den samlede dødeligheten i befolkningen.

Forskerne vet allerede at pasienter med hjertekarsykdom har en konstant betennelsestilstand i kroppen.

- Når du får en virusinfeksjon i tillegg, aktiverer du betennelsen ytterligere. Det er litt samme problem vi ser med covid-19-

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Forventningene dine har betydning for bedring av muskelskjelettplager
forskning.no 25.10.2021
PODCAST: Rettssaken mot gjerningsmennene bak attentatene i Paris 13. november 2015 overføres via en webradio til de fornærmede som ikke er til stede. Det er første gang et slikt medium tas i bruk.
forskning.no 25.10.2021
Konsentrasjonen av drivhusgasser i atmosfæren nådde et rekordnivå i 2020, og økte mer i fjor enn gjennomsnittet det forrige tiåret, ifølge en WMO-rapport.
forskning.no 25.10.2021
KRONIKK: Hva kan vi gjøre når prisene stiger? Smarte strømmålere og informasjon er ikke nok.
forskning.no 25.10.2021
Norske forskere har sett nærmere på ungdommenes egne erfaringer med smerter.
forskning.no 25.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt