Siden den gang har osteimporten gått kun én vei: Oppover.
Fra 2018 til 2019 har osteimporten økt med 756 tonn, til nesten 14 000 tonn. Det betyr at bare importveksten i fjor utgjør 7,56 millioner liter melk, om man bruker ti liter melk per ost.
Totalt utgjør importosten 140 millioner liter melk, eller rundt ti prosent av hele den norske melkeproduksjonen.
Presser arealbruken
Importen bekymrer både Tine og Bondelaget.
- Det begynner å bli et så stort volum at det presser de norske mulighetene knallhardt. En så stor vekst, på over fem prosent på et år, vil presse arealbruken til norsk landbruk. Vi ser at vi i større grad importerer matvarer vi har gode forutsetninger for å produsere i Norge. I bærekraft- og klimasammenheng er det en dårlig utvikling, sier bondelagsleder Lars Petter Bartnes.
Tine-direktør Johnny Ødegård reagerer på at importveksten fortsett