AddToAny

Import av tømmer og trevarer bryter norsk lov

Norge importerer en betydelig mengde ulovlig tømmer og trevarer, ifølge ny rapport. Det betyr at det er stor fare for at skadelige og fremmede arter spres i norske skoger.
Det alarmerende volumet av ulovlig trevareimport ble påpekt i en undersøkelse allerede i 2012. Nå viser en ny rapport fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) at situasjonen ikke har endret seg.

Ulovlig treimport kan potensielt ha med seg fremmede arter av insekter, sopp, rundormer eller planter som kan gjøre skade i norske skoger.

- Det er særlig urovekkende at det fortsatt importeres store volum av trevarer som potensielt kan bringe med seg noen av de mest alvorlige skogskadegjørerne som finnes. Dette til tross for at disse er regulert i norske lover og forskrifter, sier Bjørn Økland, seniorforsker ved NIBIO.

Alvorlig svikt

Økland forklarer at i importen til Norge, burde slike ulovlige treprodukter egentlig kunne oppdages og stanses allerede ved rapportering av varenummer og opphavsland. Tollstatistikken kan imidlertid tyde på at det mangler både informasjon og rutiner for at dette skal kunne skje.

- Om dette er tilfelle, så er det en alvorlig svikt tatt i betraktning at svært ødeleggende skogskadegjørere kan bli med på lasset.

Ifølge seniorforskeren er det også vanskelig å kontrollere importen kun ved hjelp av enkeltprøver fra trevareparti i havner.

- Av gammel vane tenker man at prøvetaking skal skje når varer kommer til havnene, men dette er en ganske håpløs oppgave når det er store varemengder.

Fry

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Tekst og fotografier: Roar Solheim De siste ti årene har lappugla etablert seg som fast hekkefugl i Sørøst-Norge. Det er i første rekke Hedmark fylke som har blitt gjenstand for denne endringen i fuglefaunaen.
forskning.no 20.11.2019
Folketallet i Norge økte med 11 200 personer i tredje kvartal. Over halvparten av økningen skyldes innvandring. Samtidig er antall fødsler i år rekordlavt.
forskning.no 20.11.2019
SPØR EN FORSKER: Noen elsker å gjøre det, andre grøsser av tanken. Men kan det å «knekke opp» nakken være skadelig?
forskning.no 20.11.2019
Flere sorter frukt, bær og grønnsaker å velge blant samt nedsatte priser fikk kaninfôr-vegrere til å kjøpe mer. Det viser forskning i norske butikk-kjeder.
forskning.no 20.11.2019
Forskere konkluderer med at det moderne menneskets opphav var i Botswana, sør i Afrika, men mange kritiserer både metodene og resultatet. Norsk forsker mener studien har begrensninger, men er uenig i flere deler av kritikken.
forskning.no 20.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt