Belgisk blå er rasen som er mest kjent for denne egenskapen, men den finnes også i andre raser som limousin, charolais og flere andre.
- De bommer på det viktigste i rapporten, for de snakker om avl på disse disruptive genene. Det handler ikke om avl, men om å ale opp et dyr til slakt. Akkurat som vi gjør på kylling og gris, sier Harald Kolstad.
Ikke til avl
Kolstad, som bor i Manger i Nord-Hordland, har i mange år importert oksesæd privat, først og fremst for salg. Han er nå pensjonert melkebonde, og mener det er melkebønder som har mest interesse av å få disse genene inn.
Heller ikke Kolstad ønsker belgisk blå, men mener det ikke er noe problem å bruke genene fra andre dyr med mutasjonen som farsdyr.
- Her snakker vi om slaktedyr som ikke blir gamle. Tyr, som har startet dette, har ikke kunnskap om hva som foregår i norsk melkeproduksjon. Vi snakker ikke om ammekuprodusenter i noe særlig grad. Vi snakker om melkeprodusenter som har behov for kalver med god slaktekvalitet, sier Kolstad.
- Det er et tog som går på siden av Geno i Norge, og det er spesialiserte me