AddToAny

Illeluktende business - norsk næringsliv trenger god luktesans

KOMMENTAR: Norske ambassader i utviklingsland har mandat til å fremme næringslivssamarbeid og lokke norske firmaer til å satse på kunnskapsoverføring og jobbskaping.
Det er veldig bra, men norske diplomater og næringslivsfolk skal ha en god luktesans.

Militæret og statsbærende partier er ofte store, om ikke de største, næringslivsaktørene i mange land. De driver business både for å skaffe midler til partiet, finansiere hæren eller berike generalene og partipampene. En litt ubehagelig eim siger ut fra deres virksomheter.

Ingen automatikk

Dette er en realitet norske bistandsinvestorer som Norfund og annet norsk næringsliv må ta hensyn til. Her skal man ikke være godtroende eller bli beroliget av festtalene til ledere som sier de vil fremme utvikling. Det er ikke noe automatisk utviklingsløp at investeringer i et land fører til mindre ulikhet og mer demokrati.

Det er sjelden at generaler og mektige partier som stadig befester sine maktposisjoner er de beste business-partnere, men ofte er det vanskelig å unngå og å få øye på. Det er lett å havne i partnerskap med næringsinteresser som direkte eller indirekte fremmer undertrykkelse, korrupsjon eller udemokratisk praksis. Eller at opposisjonsgrupper retter pekefingeren mot utenlandske investorer ved å trekke fram forbinde

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

UTSYN: Det nye klimafondet er et overmodent initiativ fra en ellers klimaslapp regjering, men byr på flere dilemmaer.
Bistandsaktuelt 26.07.2021
Den 27. juli starter et av de mest ambisiøse offentlige kunstverkene som noen gang har blitt forsøkt avviklet i verden. Den 3,5 meter høye dukken Little Amal legger ut på en vandring fra Gaziantep i Tyrkia til Manchester i England.
Bistandsaktuelt 26.07.2021
SOMMERPRATEN: I denne spalten møter du ulike representanter for bistandsbransjen. I dag Anja Riiser, som leder Norsk Folkehjelps arbeid i Palestina. I Gaza er blokade og israelske droner en del av dagliglivet.
Bistandsaktuelt 23.07.2021
MENINGER: Jeg har forstått at Nobelstiftelsen aldri før har trukket tilbake en pris den har tildelt. Men det er alltid en første gang med alt, skriver artikkelforfatteren som er tidligere ambassadør for Eritrea til de skandinaviske landene.
Bistandsaktuelt 22.07.2021
Sivile massakrert i DR Kongo * Vanskelig å nå Afrikas vaksinemål for 2022 * Tretten sivile drept i Den sentralafrikanske republikk * EU vil gi bort 200 millioner vaksinedoser innen utgangen av 2021 * Hundrevis fikk falske koronavaksiner i Uganda
Bistandsaktuelt 22.07.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt