AddToAny

Ildtegen er kommet til Norge, men hvordan?

Ildtegen er kommet til Norge, men hvordan?
POPULÆRVITENSKAP: Vi oppdager stadig nye insektarter i norsk fauna. Ett av de nyeste tilskuddene til norsk fauna er ildtegen, en relativt stor, karakteristisk og gjennom-studert art, men hvordan kom den seg hit?
Mange av de nye insektartene som kommer til Norge, er små og oversette arter, gjerne i dårlig undersøkte insektgrupper, som kanskje har vært ubemerket i vår fauna i hundrevis av år.

En del arter kommer over til Norge som følge av menneskelig hjelp, enten med importerte varer eller som blindpassasjerer med mennesker.

Noen flytter seg også naturlig nordover som følge av endringer i klimaet.

Det nyoppdagede tilskuddet til norsk fauna er altså Pyrrhocoris apterus, eller ildtege. Den er i familien ildteger (Pyrrhocoridae) som tilhører orden nebbmunner (Hemiptera).

Den nordeuropeiske delen av ildtege-familien består av kun seks arter, mens det er totalt 300 arter på verdensbasis. Familien har til nå ikke hatt noen arter i norsk fauna.

(Foto: Anders Endrestøl)

En afrikansk maske

Pyrrhocoris apterus, som har gitt navnet til familien og som nå er funnet i Norge, er den mest iøynefallende arten i familien i Nord-Europa. Navnet kommer fra gresk betyr «det ildfargede insektet»: pyrrhos - ildfarget og koris - insekt/tege.

Den er rundt regnet 1 centimeter lang, og farget i rødt og svart. Om man ser den med hodet ned, er mønsteret relativt likt en afrikansk maske, og den går derfor også under navnet «African mask firebug».

Denne type sterke farger og mønstre kalles aposematisme, en form for advarsel til potensielle rovdyr om at de ikke er verdt å spise fordi de for eksempel er giftige, smaker vondt eller har skarpe utvekster.

Bruker kjemisk stoff for å alarmere hverandre

Et annet iøynefallende trekk ved denne arten er at den gjerne finnes i ansamlinger med hundrevis av andr

Les mer

Flere saker fra forskning.no

En 1000 år gammel oppskrift på øyesalve har god virkning på skadelige bakterier.
forskning.no 11.08.2020
Nåtida er en av periodene med flest og størst flommer på 500 år, viser en stor studie der også Norge er med.
forskning.no 11.08.2020
Sveits hadde Europas høyeste prisnivå i fjor, viser de siste tallene fra Eurostat. Men Norge var dyrest på transport, alkoholholdige drikkevarer og tobakk.
forskning.no 11.08.2020
Flest gutter har spillkonsoller og VR-briller. Smartklokke og nettbrett er noe vanligere blant jenter, viser Medietilsynets Foreldreundersøkelse 2020.
forskning.no 11.08.2020
Den jaktet i vann, men var ikke så god til å svømme. Tanystropheus levde for 242 millioner år siden i tidsperioden som kalles trias. Da utviklet de første dinosaurene seg. Flygeøgler og skilpadder ble til, og fiskeøglene ble tallrike i vannet.
forskning.no 11.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt