AddToAny

- For Ikea er det billig å bytte ut Hans Geelmuyden, men dyrt å boikotte Mark Zuckberg

- For Ikea er det billig å bytte ut Hans Geelmuyden, men dyrt å boikotte Mark Zuckberg
- Møbelgiganten har for øyeblikket over 60 forskjellige annonsekampanjer gående på enten Facebook eller Instagram, skriver Hans-Petter Nygård-Hansen.
Ikea sier opp avtalen med Geelmuyden Kiese fordi uttalelsene til Hans Geelmuyden ikke opptrer i traÌd med Ikeas retningslinjer og verdier. Samtidig er det ingenting som tyder på at møbelgiganten har problemer med retningslinjene og verdiene til Mark Zuckerberg og Facebook.

Det er ikke uvanlig at det blåser litt rundt PR-byrået til Hans Geelmuyden, men denne gangen ble det full storm. Uttalelser fra Hans Geelmuyden i kjølvannet av George Floyd og den «blendahvite PR-bransjen» førte til rekordmange medieoppslag. Hans Geelmuyden ble nevnt i norske medier flere ganger i juni enn de 12 foregående månedene til sammen (Kilde: Retriever).

Om det var summen av de negative oppslagene som førte til at Ikea valgte å avslutte samarbeidet med PR-selskapet, eller om det var uttalelsene i seg selv som fikk «begeret til å renne over», er jeg egentlig litt nysgjerrig på? Hadde for eksempel norske medier skrevet like mye om denne saken, om ordene hadde «falt» før George Floyd ble drept av amerikansk politi? Ville Ikea sagt opp avtalen med Geelmuyden Kiese, hvis mediedekningen hadde uteblitt?

Hans Geelmuyden har blitt omtalt over 80 ganger av norske medier i juni (Kilde: Retriever). Til sammenligning har norske medier skrevet om bevegelsen #StopHateForProfit kun ni ganger. Flere av verdens største selskaper har valgt å boikotte Facebook i juli for selskapets manglende evne (og vilje) til å ta grep om rasistiske og hatefulle ytringer.

En måte å demonstrere at det ligger mer bak ordene, er å ikke finansiere rasismen.

Men ikke Ikea. Møbelgiganten har for øyeblikket over 60 forskjellige annonsekampanjer gående på enten Facebook eller Instagram og det har ikke kommet ut noe som helst informasjon fra selskapet som tyder på at de har tenkt å følge etter selskaper som North Face, Unilever, Procter & Gamble, Coca Cola, Starbucks, Ford, Adidas eller HP (Kilde: Facebook)

Det kan vel kun bety at Ikea opplever at Mark Zuckerberg og hans Facebook, opptrer i tråd med selskapets retningslinjer og verdier? Eller kan det være slik at det er både enkelt og billig å bytte ut Geelmuyden Kiese med et annet PR-byrå, mens det ikke er så mange alternativer til Facebook (og Instagram) for Ikea, slik at en boikott vil koste møbelgiganten dyrt.

Markedsmakten har utvilsomt gjort det mulig for Facebook å «oppheve tyngdeloven» de siste årene. Til tross for utallige skandaler som har fulgt Facebook i løpet av de siste årene, som følge av mangelfull håndtering av rasistiske og hatefulle ytringer, lemfeldig håndtering av personinformasjon, spredning av propaganda og falske nyheter, og det mange vil hevde er tilrettelegging av folkemord i Myanmar, har svært få selskaper valgt å boikotte Facebook.

Resultatet taler for seg selv. Siden 2015 har omsetningen til Facebook økt fra 18 til over 70 milliarder dollar.

Det sier ganske mye om den makten Facebook har opparbeidet seg i løpet av de siste årene.

Og det er nok også derfor de fleste selskapene som boikotter Facebook, nøyer seg med å trekke annonseringen kun i juli. Og det er kanskje av samme grunn at ingen norske selskaper så langt har valgt å støtte #StopHateForProfit-bevegelsen, men gjøre som blant annet Telia, å «følge situasjonen i USA». En boikott av Facebook koster for mye. Så får det heller være at Facebook og andre sosiale medier ikke tar tilstrekkelige grep når det kommer til rasistiske og hatefulle ytringer.

I dag holder det ikke for bedrifter å si at man tar avstand fra hatefulle ytringer og rasisme. En måte å demonstrere at det ligger mer bak ordene, er å ikke finansiere rasismen. Derav #StopHateForProfit-bevegelsen. Det vil (så langt) ikke Ikea. For møbelgiganten holder det med å kvitte seg med PR-byrået sitt.

Image-text:

- Ingen Facebook-boikott, Ikea?

Hans-Petter Nygård-Hansen lurer på om Ikea også vil boikotte Facebook, nå som avtalen med PR-byrået Geelmuyden Kiese er sagt opp. - Ingen boikott av Facebook, Ikea? spør Nygård-Hansen i dette innlegget. Her kommunikasjonsrådgiveren på Kampanjes Influencer-dagen. Foto: Christoffer Krook.

Gå til mediet

Flere saker fra Kampanje

Tar oppfordringen fra Volkswagen globalt og stanser all annonsering på Facebook ut juli.
Kampanje 03.07.2020
- Jeg ser ofte hvordan «blikket» til mediebransjen er påvirket av farge og fordommer, skriver regissør Ida Thurmann-Moe i Tangrystan.
Kampanje 03.07.2020
Konkurransen sendes på TV i over 130 land.
Kampanje 03.07.2020
- Mangfold er tyngre å jobbe med fordi felles referanser er færre, uenighetene flere og dynamikken seigere, skriver Aris Theophilakis.
Kampanje 03.07.2020
- Riktig design har vært helt sentralt for å vekke oppmerksomhet og å skape prøving, sier daglig leder i Rygr Brygghùs, Sune Parker.
Kampanje 03.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt