AddToAny

I over 6000 år har folk mistet piler og andre ting ved dette stedet i Jotunheimen

I over 6000 år har folk mistet piler og andre ting ved dette stedet i Jotunheimen
Mange gjenstander har blitt funnet av arkeologer her de siste årene. Hva kan de fortelle oss om menneskene som jaktet her for tusener av år siden?
I mange tusen år har folk dratt opp til snø- og isfonner oppe i Jotunheimen for å jakte på rein med pil og bue.

En av disse kalles Langfonne, og forskning.no besøkte dette funnstedet i 2016, sammen med arkeologene fra det som da het Oppland fylkeskommune, nå Innlandet.

Etter hvert som isen smelter vekk i det norske høyfjellet, blir det også liggende igjen ting som folk har brukt og mistet på snøen der oppe. Isen kan fungere som en tidskapsel, og bevare ting som ellers ville forvitre bort.

(Bilde: KHM/UiO)

Arkeologene har blant annet funnet en over 3000 år gammel, nesten helt intakt skinnsko her, og flere andre gjenstander både her og ved andre isfonner.

Metoden forskerne bruker er hovedsakelig å gå en systematisk manngard, og bruke øynene til å lete etter gjenstander som har smeltet ut av isen.

Men det arkeologene finner mest av ved Langfonne, er piler. Om sommeren trekker reinen opp på snøen for å unnslippe reinbremsen - et insekt som legger egg i huden, nesa og svelget til reinsdyret. Disse eggene klekker, og larver begynner å leve i dyret.

Og folk har benyttet muligheten til å jakte på reinsdyrene når de står oppe på snøen. Arkeologene har funnet nesten 70 piler her, og karbondateringer av pilene viser at de stammer fra et stort tidsrom: De eldste er rundt 6100 år gamle, mens de nyeste er fra 1200-tallet e.Kr.

- Vi ser at de blir flinkere til å lage piler. De går fra å bruke rette greiner til å lage piler, til å lage piler av høyere kvalitet av utspaltet treverk. Vi ser pilspissteknologien utvikler seg, forteller Lars Pilø til forskning.no. Han er arkeolog i Innlandet fylkeskommune, og har jobbet med brearkeologi i mer

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Stoffer i prosessert mat og oppvaskmidler kan få kroppen til å reagere på uskyldige stoffer i mat, tror forskerne.
forskning.no 17.01.2021
Kreft i spiserøret gir ofte ingen symptomer før det er for sent. Kjell Bryni var en av de få heldige. Bare en av fire med diagnosen, overlever. Nå gir Kreftforeningen 15 millioner kroner til forskning som kan øke overlevelsen.
forskning.no 17.01.2021
Ved hjelp av moderne midler og fiffige forskningsmetoder kan vitenskapen si mye om fortiden basert på gammel avføring.
forskning.no 17.01.2021
DEBATT: Det er åpenbart mulig for de aller fleste å stå helt eller delvis i jobb, så lenge vi er villig til å gjøre det lille ekstra, skriver stortingspolitiker Kari Kjønnaas Kjos.
forskning.no 17.01.2021
- Et vaksinasjonsprogram mot covid-19 må ha høy tillit i befolkningen for å ha effekt, sier forsker.
forskning.no 16.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt