AddToAny

I denne butikken jobber (nesten) alle heltid

Med en heltidsstilling i Byggmakker har Vegar Bakkan Haugdahls (33) drøm gått i oppfyllelse.
- Klokka tolv i dag får jeg vite om leiligheten blir min, sier Vegar Bakkan Haugdahl (33).

En trivelig trønder med langt skjegg står bak disken. Klubblederen er omringet av postkasser, skinnende laminatgulv og malingsspann. Han jobber som selvbyggerkonsulent ved Byggmakker Steinkjer og hjelper folk som skal ominnrede stua eller male badet. Men akkurat nå tenker han aller mest på ettromsleiligheten som kanskje blir hans.

Men en ting er sikkert. Hadde ikke den tillitsvalgte ved varehuset i Nord-Trøndelag hatt en fast heltidsstilling, ville han ikke hatt anledning til å kaste seg inn i budrunden. Og Haugdahl er ikke den eneste med trygge arbeidsforhold. I motsetning til mange bedrifter i varehandelen, jobber nesten alle kollegene ved Byggmakker Steinkjer fulltid. Forklaringen er enkel:

- Vi tilbyr heltidsstillinger for å holde på kunnskapsrike ansatte og være en attraktiv arbeidsplass. Det er ledelsen og jeg enige om, sier klubblederen i Handel og Kontor (HK).

Ved Byggmakker Steinkjer, som inkluderer varehuset, serviceavdelingen og sentrallageret, har 63 ansatte heltidskontrakter. Om lag en tredel er kvinner. Bare to medarbeidere jobber deltid, den ene av dem ønsker økt stilling. Den andre er ansatt i en 80-prosentstilling og vil ha fri hver fredag. I tillegg arbeider om lag 17 skoleelever og studenter i varehuset i ferier, på lørdager og kvelder. De arbeider frivillig deltid, ifølge klubblederen.

Vi er også fleksible

En fersk Agenda-rapport slår fast at halvparten av alle arbeidstakere i varehandelen jobber deltid, og nesten halvparten av dem ønsker å jobbe mer. Ofte argumenterer arbeidsgivere med at de trenger fleksible deltidsansatte fordi butikkene har åpent fra seint til tidlig. En rar argumentasjon, synes 33-åringen. Byggmakker Steinkjer åpner klokka halv sju om morgenen og stenger klokka åtte om kvelden. Tidlig om morgenene kommer håndverkerne for å handle. Om ettermiddagene og kveldene fylles filialen av oppussingshungrige kunder som skal pusse opp hjemme eller på hytta.

Alle ansatte jobber turnus og cirka hver tredje lørdag, forteller Vegar Bakkan Haugdahl. Vaktene i sommerferiene deler de heltidsansatte mellom seg. Halvparten tar ferie tidlig og resten ferier seint.

- Vi er ikke mindre fleksible selv om vi jobber heltid, sier klubblederen.

Haugdahl har månedlige møter med varehussjefen. Fire ganger i året går de gjennom bemanningen, diskuterer vikarbruken, hva de kan gjøre for å minske den og eventuelt få midlertidig ansatte over i faste stillinger, forteller 33-åringen.

Tillitsvalgte følger med

Et steinkast fra varehuset jobber logistikkmedarbeider Frank Noem i sentraldistribusjonen til Byggmakker. Han er også konserntillitsvalgt i Byggmakker Handel. Heltid er praksis i de andre varehusene også, ifølge Noem.

På arbeidsplassen.no, Navs digitale oversikt over ledige stillinger, fant HK-Nytt i midten av september tretten ledige stillinger i Byggmakker. Én av dem var en deltidsstilling. Resten var heltidsstillinger.

- Heltid gir deg sikkerhet, mulighet til å kjøpe bolig og til å dra på ferie, sier Noem som aldri har vært nødt til å krangle med arbeidsgiverne for å få dem til å lyse ut hele, faste stillinger.

Den konserntillitsvalgte tror noe av hemmeligheten bak heltidskulturen er den høye organisasjonsgraden i bedriften. 54 av de 63 heltidsansatte er medlemmer av HK.

- Vi prater ofte med medlemmene. Vi vet hvem som jobber deltid og gir beskjed til de deltidsansatte eller vikarene som vil jobbe mer, at de må si fra til ledelsen, sier Noem.

FORUTSIGBART: For Richard Berg (f.v.), Arnstein Kolstad, Vegar Bakkan Haugdahl og Frank Noem er det uaktuelt å jobbe deltid. - Vi vet når vi skal jobbe og kan planlegge deretter, sier Kolstad som også er leder i Nord-Trøndelag HK.

Katharina Dale Håkonsen

Stabilitet med heltid

I Agenda-rapporten kom det fram at arbeidsgivere liker fleksibiliteten med deltidsansatte. Varehussjef Ketil Aslaksen ved Byggmakker Steinkjer forstår at mindre butikker kan nyte godt av det, men han vil helst ansatte folk i heltidsstillinger. Varehuset i trønderkommunen er et av de største i Byggmakker-kjeden.

- Med heltid får vi engasjerte fagfolk med kompetanse til enhver tid. Det gir stabilitet og trygghet både for arbeidsgiver og arbeidstaker, sier Aslaksen.

Flere tillitsvalgte HK-Nytt har snakket med hevder at det er billigere for arbeidsgivere å ha deltidsansatte. De begrunner det med at ansatte i deltidsstillinger ikke har krav på overtidsbetaling om de jobber ekstra. Det har heltidsansatte, ifølge arbeidsmiljøloven. Uproblematisk, hevder varehussjefen.

- Vi har ikke mye overtid. Men når en medarbeider hjelper en kunde og den ansatte må jobbe mer en avtalt arbeidstid, får han selvfølgelig overtidsbetalt, sier han.

Samtidig legger Aslaksen ikke skjul på at skoleelevene som jobber ved Byggmakker Steinkjer hjelper til med å få bemanningskabalen til å gå opp.

- De er en kjemperessurs, men de går på skole eller tar utdanning og kan ikke jobbe heltid, sier han.

- Er det noen ulemper ved å ha så mange heltidsstillinger?

- Ikke så lenge vi selger bra. Hvis salget går ned og vi må redusere antall ansatte, vil en nedbemanningsprosess bli vanskeligere, innrømmer han.

For dem som lurer: HK-Nytt snakket med Vegar Bakkan Haugdahl to dager etter besøket. Klubblederen vant budrunden og flytter snart inn i den første boligen som han eier selv. - At jeg hadde en fast, hel stilling var helt avgjørende. Jeg hadde ikke fått lån i banken uten den, sier den ferske boligeieren.

Vi er ikke mindre fleksible selv om vi jobber heltid

Klubbleder Vegar Bakkan Haugdahl

Menn jobber mindre deltid

Deltidsjobbing blant HK-medlemmer

Menn: 27 prosent

Kvinner: 50 prosent

HK-medlemmer jobber ufrivillig deltid

Menn: 17 prosent

Kvinner: 83 prosent

Deltid blant alle sysselsatte

Menn: 15 prosent

Kvinner: 35 prosent

Kilder: Agenda-notatet Frå deltidsfelle til heltidskultur, Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Image-text:

EN FORDEL: - Nyansatte er glade for at vi tilbyr hele stillinger. Ansatte i konkurrerende bedrifter søker seg til oss, sier Vegar Bakkan Haugdahl. Kollegene Frank Noem (f.v.) og Arnstein Kolstad i bakgrunnen er enige.

Katharina Dale Håkonsen

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Nå skal et nytt utvalg undersøke sammenhengen mellom kvinners arbeidsliv og helse.
HK-Nytt 18.03.2024
HK-Nytt 18.03.2024
I lønnsoppgjør skal fagforbunda sørge for at arbeidstakerne får sin del av kaka. Her har du en innføring i årets lønnsoppgjør.
HK-Nytt 18.03.2024
Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk har blitt 60 år. Les om hvordan Akan ble til.
HK-Nytt 18.03.2024
Fast eiendom
HK-Nytt 18.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt