AddToAny

Hysnes Helsefort fikk folk ut i jobb, så ble det lagt ned: - Klassisk politisk idioti

Hysnes Helsefort var et forskningsprosjekt som ga gode resultater for pasientene, og det var mer effektivt for å få folk tilbake i jobb enn eksisterende tiltak. I 2016 ble tilbudet lagt ned.
Arbeidsrettet rehabilitering av pasienter med muskel- og skjelettplager og lettere psykiske plager har vist seg å ha god effekt når det kommer til livskvalitet og arbeidsevne. I dag står disse to gruppene for over halvparten av langtidssykefraværet i Norge.

Prosjektet ved Hysnes Helsefort i Indre Fosen kommune i Trøndelag gikk fra 2010 til 2016. Det skulle blant annet forskes på hvordan man kunne få folk tilbake til eller ut i arbeidslivet. I dag pågår det lite forskning på dette feltet.

- Men nå er det lagt ned, så det er jo klassisk politisk idioti. Det fikk holde på noen år, men ble lagt ned selv om det viste god effekt, sier Silje Endresen Reme til Psykologisk.no.

Prosjektet ble finansiert av Helse- og omsorgsdepartementet og 10 prosent av bevilgningene fikk til forskning.

Arbeid er viktig for pasientene

Etter at Hysnes Helsefort ble avsluttet, tok Unicare over driften. De driver i dag med rehabilitering av flere grupper, men uten fokus på arbeidsrettet rehabilitering.

- Hvilke behandlinger som fungerer for å få folk tilbake i jobb, har ikke alltid vært i fokus, sier Reme.

Hun er professor i helsepsykologi ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo, og har blant annet sykefravær og arbeidsrehabilitering som interessefelt.

- Det er en del kunnskapshull der, og man har vært mest opptatt av å lette symptomene, men arbeid ser ut til å være viktig for pasientene. En viktig del av rehabiliteringen er å komme tilbake i jobb.

Det var 29

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Nye studier tyder på at det psykedeliske stoffet psilocybin har effekt mot både alvorlig depresjon og alkoholavhengighet. Behandlingen kan være tilgjengelig i Norge om noen få år, sier forsker og psykologspesialist Ivar Goksøyr.
Psykologisk.no 01.12.2021
De siste årene har antall personer som oppsøker behandling grunnet kjønnsinkongruens, økt. Men det er uklart hvorfor. Det er tema i denne episoden av Pia og psyken.
Psykologisk.no 30.11.2021
I år er det spådd at vi vil bruke 3,3 milliarder kroner under Black Week. Sannsynligheten for at alt dette er planlagte og nødvendige kjøp, er svært liten.
Psykologisk.no 26.11.2021
Norske arbeids- og organisasjonspsykologer må følge opp de nye globale initiativene for å demokratisere arbeidsplasser, skriver Brita Bjørkelo og Guy Notelaers.
Psykologisk.no 26.11.2021
For å komme videre etter utroskap må begge parter bevare egenverd og selvfølelse, og samtidig kunne akseptere det som har skjedd som et symptom, uten å bære for mye skam og skyld, skriver Ann Kristin Hegseth.
Psykologisk.no 26.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt