Aija Baumane og Britt Jensen er 3. års studenter ved yrkesfaglærerutdanningen i restaurant- og matfag ved OsloMet. I sin bacheloroppgave forsøker de å finne svar på spørsmålet som både bransjen, utdanningsinstitusjonene og myndighetene klør seg i hodet av: Hvorfor svikter ungdom restaurant- og matfag? I tillegg til å gjennomgå en rekke faglitteratur, har bachelorstudentene også dybdeintervjuet ni ungdommer på 9. og 10. klassetrinn. Av disse ni valgte to elever studiespesialisering, mens resten valgte yrkesfag.
Følger egne interesser
Svarene studentene fikk kan virke noe overraskende. Både foreldre, venner, rådgivere på ungdomsskolen og yrkets rykte og status har forholdsvis liten innvirkning. Derimot er det elevens egen interesse som har størst betydning. Hvis eleven har opplevd mestring i faget Mat og helse på ungdomsskolen og samtidig har positive erfaringer fra hospitering på videregående