AddToAny

Hvorfor er vi mørkeredde?

SPØR EN FORSKER: Fantasien vår får fritt spillerom når vi ikke kan se, forklarer forskere.
Forestill deg at du går en tur i skogen. Lyden av bladene og den friske luften gir deg en deilig ro i kroppen.

Men forestill deg at det er natt. Lydene er plutselig forvandlet til faretruende signaler, og trærne ser ut som skikkelser som ligger på lur.

Når mørket faller på, blir uskyldige omgivelser raskt skremmende, men hvorfor blir vi egentlig redde i mørket? Det har en av videnskab.dks lesere spurt om. Preben skriver:

«Det er vanlig å være mørkeredd. Men hvorfor er vi det? Vi er jo øverst i næringskjeden og har bare vår egen art å frykte. Kanskje kan det være en levning fra urmennesket?»

Det kan være Preben er inne på noe når det gjelder urmennesket. Men for å være helt sikker har vi tatt med spørsmålet til Mathias Clasen, som er en vaskeekte skrekkforsker og førsteamanuensis ved Aarhus Universitet. Og Marc Andersen, postdoktor ved Aarhus Universitet, som har forsket på persepsjonspsykologi. Han har blant annet gjort eksperimenter med forsøkspersoner som så skikkelser i en tåkete skog ved hjelp av virtual reality.

Er vi egentlig redde for mørke?

Eksperimentet med virtual reality vender vi tilbake til senere i artikkelen. Først skal vi oppklare om vi mennesker faktisk er redde for mørket.

- Mange mennesker blir redde og nervøse for mørke. Vi vet at spesielt barn fra omkring treårsalderen blir veldig utrygge i mørke og søker til voksne, sier Mathias Clasen.

Men det er ikke bare barn. Du kjenner kanskje at filmer eller turer ned i vaskekjelleren blir litt mer uhyggelige når det har blitt mørkt. Forskning tyder på at også voksne blir mer engstelige i mørket.

- Forskere har gjort forsøk der deltakerne skulle sitte med et headset på. Én gruppe satt i et lyst rom, mens den andre satt i mørke. Plutselig hører de e

Les mer

Flere saker fra forskning.no

POPULÆRVITENSKAP: Jeg var seks år da vi flyttet til en jungel, og mitt favorittdyr i jungelen var humla.
forskning.no 08.08.2020
Middelaldermenneskene skjønte at et fordervet bymiljø var farlig for helsa, og de gjorde noe med det, ifølge norske forskere.
forskning.no 08.08.2020
Alt er ikke over, selv om den japanske billen blir slukt levende.
forskning.no 08.08.2020
Nedgangen i forbruket var omtrent den samme, tross store forskjeller mellom koronatiltakene i de to landene.
forskning.no 08.08.2020
Et økende antall sporadiske tilfeller av koronasmitte vekker uro hos Folkehelseinstituttet (FHI). - Vi er bekymret og beredt, sier overlege Preben Aavitsland.
forskning.no 07.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt