AddToAny

Hvorfor endrer smaken vår seg med alderen?

Hvorfor endrer smaken vår seg med alderen?
SPØR EN FORSKER: Smaksløkene er bare en brøkdel av vår samlede smaksopplevelse, og vi kan faktisk lære oss å spise bestemte matvarer, ifølge forskere.
Kaffe, oliven eller brokkoli.

Mat og drikke som de færreste barn liker.

Med alderen lærer flere imidlertid å sette pris på nye matvarer. Men hvorfor endrer smaken seg med årene?

Og hvorfor er det helt spesifikke matvarer man ikke liker?

En av våre lesere, Peter, liker ikke smaken av erter, til tross for at han ved flere anledninger har forsøkt å lære seg selv å like smaken. Han lurer på hvorfor.

Før det er mulig å besvare de gode spørsmålene, må vi innom tungens anatomi.

Det sitter nemlig tusenvis av smaksløker i munnen, og hver av dem har hundrevis av reseptorceller som mottar smaken.

Smaksløkene er fordelt i munnhulen og sitter først og fremst på tungens papiller, som er små halvkuleformede utvekster på tungens overflate.

Når vi åpner gapet og skyfler inn mat eller drikke, kan cellene gjenkjenne smaken av én av de fem grunnsmakene: sur, salt, søt, bitter og umami.

Deretter sendes en beskjed til hjernestammen via små nervebaner på tungen, og det er altså hjernen som samler sanseinntrykkene av maten.

Her er tungen bare en budbringer.

Det er en samlet smaksopplevelse

Selv om smaksløkene sitter på tungen, former de bare en brøkdel av smaksopplevelsen.

Faktisk smaker vi

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt