AddToAny

Hvorfor blir vi et par?

Hvorfor blir vi et par?
Forelskelsen er magisk ved at vi plutselig beveges inn i galskap og intens lengsel, skriver Catrin Sagen i et kapittel i boken «Håndbok i parterapi».
PARDANNELSER: Parterapeutens oppgave er, gjennom kontinuerlig alliansebygging med begge parter, å kjempe parets kamp, skriver Catrin Sagen i dette utdraget fra boken Håndbok i parterapi (Fagbokforlaget, 2017). Boken er redigert av Ottar Ness. Foto: Aurora Nordnes. Hvorfor blir vi et par?

9. mar. 2018. Sist oppdatert: 9. mar. 2018.

Det er mange som strever med inngangen til kjærligheten. Hvor finnes den rette? Hvordan vet jeg at noen er den rette? Når er det riktig å gi opp? Det er mange spørsmål og mange svar. Heldigvis vet vi i dag mye om forelskelse og kjærlighet.

Vi lever i en kultur hvor det er store forventninger til kjærligheten. Vi gifter oss ikke lenger av et nødvendighetsprinsipp, vi gifter oss av kjærlighet. Litteratur, film og media er med på å bygge opp under troen på at den store kjærligheten starter med et smell. En undersøkelse viste at over halvparten av de spurte trodde på kjærlighet ved første blikk (Pines, 1996), men som tidligere nevnt har analyser vist at bare én av ti virkelig opplever det (Pines, 1998).

Psykologer som blant annet John Gottman, Arthur Aron, Leslie Greenberg og Sue Johnson har vist oss at kjærlighet ikke er noe uhåndgripelig eller uforståelig. Det er tvert imot et svært akademisk tema som kan operasjonaliseres og forskes på. Sue Johnson hevder at kjærligheten på ingen måte er mystisk, og beskriver fenomenet som et intelligent og logisk overlevelsessystem (Johnson, 2013). Hun viser til menneskets grunnleggende behov for å høre til, og lener seg trygt på en av psykologiens store fedre, nemlig John Bowlby og hans tilknytningsteori (Bowlby, 1969).

For å kunne hjelpe andre i sin søken etter kjærlighet er det nødvendig å vite noe om hvorfor vi lengter etter å være i par, hvilke bestanddeler forelskelse og kjærlighet består av, og hva det innebærer å være i et par. Veien til et godt parforhold er lunefull, og mange savner en bruksanvisning eller et godt kart for å finne frem.

[ Artikkelen fortsetter under annonsen.] Tre «hellige» faktorer

Det er ikke så ofte en parterapeut får anledning til å jobbe med par som er helt i begynnelsen av sin historie. Som oftest kommer ikke par i terapi før de har utviklet noen gjentagende mønstre som plager dem, kommunikasjonssløyfer som fanger dem og lager avstand som er vanskelig å forstå og dermed vanskelig å komme ut av. Men av og til dukker altså duggfriske par opp fulle av desperasjon og redsel. Hvordan kan man veilede disse parene i riktig retning? De har jo ikke dannet en paridentitet enda, ei heller har de oversikt over sine gjentagende kranglemønstre eller hjemsøkende grunntem

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Gjennom minst tre tiår begikk psykologen Sverre Varhaug seksuelle overgrep mot en rekke pasienter. Nå dukker flere historier opp, fra pasienter som tidligere har tiet om overgrepene, ifølge VG.
Psykologisk.no 10.05.2021
Psykologien har lenge hatt en fremtredende rolle i filmindustrien, fra den sjarmerende sosiopaten til det maniske geniet. Det er tema i denne episoden av Pia og psyken, gjestet av filmkritiker Brita Cappelen Møystad.
Psykologisk.no 10.05.2021
Hva har vi lært om forebygging av selvmord etter at pandemien brøt ut? Det er et av temaene på den årlige konferansen om selvmordsforskning og -forebygging, som holdes i neste uke.
Psykologisk.no 10.05.2021
Det er visse overtramp som pasienter skal vite er over grensen i psykoterapi, og som de bør melde fra om, skriver Jørgen Akre Flor og Leif Edward Ottesen Kennair.
Psykologisk.no 09.05.2021
Anne Kristine Bergem er kjent som psykiater, forfatter og foredragsholder. Nå forlater hun jobben som førstelektor ved OsloMet, for å jobbe som fagrådgiver i Pårørendesenteret.
Psykologisk.no 07.05.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt