AddToAny

Hvordan påvirkes vi av cannabis?

Selv om cannabisbruk er mer utbredt enn bruk av andre illegale rusmidler, forårsaker det mindre helsetap enn andre illegale rusmidler, skriver Liliana Bachs og kolleger i «Cannabisboka».
Etter inntak av cannabisprodukter med THC for å oppnå rus vil brukeren som oftest føle seg avslappet, lett sløvet og euforisk. Latteren sitter gjerne løst, og følelsen av velbehag er vanlig, selv om angst og paranoia i ulikt omfang også forekommer. Ofte blir brukeren mer introvert og opptatt av egne tanker.

Rusopplevelsen etter cannabisinntak er blant annet avhengig av tidligere erfaring, omgivelser og forventninger. Cannabisrus varer som regel i flere timer, og etter hvert får brukeren gjerne økt appetitt og sug etter søtsaker.

Cannabisrus påvirker hukommelsen og evnen til å løse oppgaver negativt, noe som vil være problematisk om brukeren inntar cannabis i tilknytning til arbeid eller studier.

Nedsatt hukommelse påvirker både arbeidsminnet, som er evnen til å holde på informasjon mens en beslutning tas, og langtidsminnet, som er evnen til å huske i ettertid.

Nedsatt arbeidsminne innebærer økt impulsivitet og redusert evne til å bearbeide informasjon for å løse oppgaver. Disse effektene blir tydeligere med økende inntak av cannabis, og med økende vanskelighetsgrad på oppgaven.

Cannabis påvirker oppmerksomheten

Evnen til å utføre flere handlinger samtidig og planlegge atferd blir også nedsatt under cannabisrus, likedan evnen til å forandre og kontrollere atferd som følge av tilbakemeldinger fra omgivelsene. Oppmerksomheten blir påvirket, og ubetydelige hendelser eller objekter vies stor interesse på bekostning av andre og mer relevante ting. Mange av disse nevnte effektene på hukommelse og oppmerksomhet ses også etter inntak av alkohol eller andre rusmidler.

Cannabinoider som THC er svakt hallusinogene, som betyr at sanseinntrykkene, for eksempel oppfattelsen av former og farger, forandrer seg. Brukeren er som regel

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Mandag 23. mars blir det dypdykk i virket til den innflytelsesrike danske familieterapeuten og forfatteren Jesper Juul, som ble 71 år.
Psykologisk.no 21.02.2020
Er det egentlig bedriften som sitter med makten når den skal ansatte en ny person? Ikke nødvendigvis, mener den irske organisasjonspsykologen Suzanne Courtney.
Psykologisk.no 19.02.2020
Psykolog og friluftselsker Johanne Refseth er blant de ni nominerte til prisen Årets villmarking. Frem til mandag 24. februar er det mulig å stemme på kandidatene på Facebook.
Psykologisk.no 18.02.2020
- Epilepsi er en funksjonsforstyrrelse i et lite område av hjernen. Hvordan anfallene ytrer seg, gir et speilbilde av hjerneområdet som er rammet, sier bokaktuelle Karl Otto Nakken og Mia Tuft.
Psykologisk.no 16.02.2020
«Fag i forandring» er tema for årets Agoraseminar torsdag 19. mars. - Vi har lyst til å utforske hva vi skal tenke om psykologrollen, i en tid der det skjer mye forandring, sier Beate Nordby Schwensen i Agora-komiteen.
Psykologisk.no 14.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt