AddToAny

Hvordan hjelper vi barn når noen i familien dør?

Når barn opplever dødsfall, endres deres verden for alltid. Midt i all denne usikkerheten oppstår det er behov for støtte fra de voksne som barnet har rundt seg, skriver Atle Dyregrov og Martin Lytje i boken «Håndbok i barns sorg».
Håndbok i barns sorg Atle Dyregrov & Martin Lytje Fagbokforlaget, 2021 (Artikkelen er et lett tilpasset bokutdrag.)

Forfatterinfo

Atle Dyregrov

Atle Dyregrov er professor ved Senter for Krisepsykologi ved Universitetet i Bergen, og spesialist i klinisk psykologi ved Klinikk for krisepsykologi. Han har utgitt en rekke bøker, blant annet Sorg hos barn (2. utg.).

Martin Lytje

Martin Lytje, PhD, er utdannet ved Cambridge University og er førsteamanuensis ved Senter for krisepsykologi ved Universitetet i Bergen. Han har gjennom sin karriere jobbet for å inkludere barnas ønsker og innspill i den sorgstøtten og sorgbehandlingen som gis av fagpersoner som jobber med barn i livskriser. Lytje har gjennom sitt arbeid bidratt til flere artikler, manualer og bøker.

Familien rammes forskjellig alt etter hvem som dør. Hvis et barn mister et søsken, betyr det at foreldrene har mistet et barn. PaÌ tvers av kulturer regnes det som det verste tap som mennesker kan oppleve.

Men plutselig tap av en partner, paÌ et tidspunkt som ingen forventet at det skulle skje, kan ramme barnet dobbelt; de mister en av foreldrene og samtidig kan den andre forelderen bli saÌ paÌvirket at det fra barnets side kan oppleves som et dobbelt tap.

Andre dødsfall, f.eks. av barnets besteforeldre, kan ramme en av foreldrene sterkt, men da vil vanligvis den andre forelderen beholde sin foreldrekapasitet intakt.

Et dødsfall i familien vil nesten alltid f

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Det vanskelig å snakke om rasisme og diskriminering. Men psykologer må tørre å snakke om elefanten i terapirommet, sier psykolog Winnie Nyheim-Jomisko.
Psykologisk.no 16.09.2021
Jonas Gahr Støre går nå i forhandlinger om en ny regjering som overtar styringen over psykisk helse-feltet.
Psykologisk.no 14.09.2021
Å være distré kan skyldes tankevandring, som òg kan være både sunt og fint. Det forteller stortingsrepresentant Jenny Klinge i denne episoden av Pia og psyken. Klinge er selv svært distré - så distré at hun har skrevet bok om det.
Psykologisk.no 13.09.2021
Psykologisk.no har stilt stortingspartiene fem spørsmål for å finne ut hvordan de vil løse utfordringene knyttet til psykisk helse. Sist ut er Senterpartiet, som ønsker en gjennomgang av tvangslovgivningen og tilgjengelige tjenester.
Psykologisk.no 11.09.2021
I dag åpnet Psykologikongressen 2021 med fysisk deltakelse i Oslo - og med mål om å bekjempe utenforskap og diskriminering. Under den innledende panelsamtalen deltok psykologer som har arbeidet tett med transpersoner, samer og ofre for tortur.
Psykologisk.no 09.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt