AddToAny

Hvordan finne nåla i høystakken?

Hvordan finne nåla i høystakken?
Jeg har fått i oppdrag å finne nåla i høystakken! For å være presis så er det riktignok arbeidsplassen min, Norsk Institutt for Naturforsking (NINA), som har fått det i oppdrag.
Eller, for å være enda mer presis, så er det ikke en nål vi skal finne, men nye, fremmede arter, og det er ikke en høystakk vi skal lete i, men hele Norge. Det gjør det ikke akkurat lettere.

Vi skal finne ut hvordan vi raskt kan oppdage når nye arter er i ferd med å etablere seg ute i norsk natur. Altså skal vi finne arter vi ikke vet at finnes i norsk natur, mens de ennå kun finnes noen få steder og i lavt antall. Strengt tatt tror jeg det er enklere å finne nåla i høystakken (da kan man jo bare bruke metalldetektor).

For det kommer masse rart til landet vårt hver eneste dag! Hundrevis av folk kommer hjem fra sydenferie eller backpacking i Sørøst-Asia, tusenvis av kontainere transporteres inn i landet med trailer, lasteskip, godstog eller fly. Med både folk og varer kan det komme blindpassasjerer. I spore

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Hvor tar laksen veien når den forlater elva og svømmer ut i havet for å bli stor og sterk? Nye undersøkelser viser at den vandrer lengre nord enn tidligere antatt.
forskning.no 23.07.2019
Særlig kvinner og de med lavest inntekt har opplevd god inntektsvekst de siste 20 årene. Men rikere eldre har fått sterkest økning i kroner.
forskning.no 23.07.2019
Sjimpanser ble bedre venner etter å ha sett på film sammen.
forskning.no 23.07.2019
Røykerne forstår ikke hva de kaster fra seg, ifølge forskerne bak en ny studie.
forskning.no 23.07.2019
Bare de som har hatt et hjerteinfarkt, har nytte av å forebygge nytt infarkt ved å ta aspirin daglig. Friske mennesker kan droppe aspirinbruken, viser studie.
forskning.no 23.07.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt