AddToAny

Hvor mye penger skal LO gi til tankesmia Manifest? Det blir strid på kongressen

Støtten til tankesmia Manifest kan skape strid på LO-kongressen. Sekretariatet i LO vil halvere den årlige støtten på 500.000 kroner, mens HK ønsker å oppjustere beløpet til 1,5 millioner kroner.
- Tilbakemeldingene vi får er at publikasjonene fra Manifest er gode og treffer det grasrota i vårt forbund er opptatt av. Når vi foreslår 1,5 millioner kroner i årlig støtte fra LO, er det nettopp for å sikre at Manifest har økonomi til å utvikle seg og bruke tid på det, sier forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor til FriFagbevegelse.

Bruker tankesmia mye

HK begrunner forslaget om å øke den årlige støtten fra 500.000 kroner til 1,5 millioner kroner slik:

«Manifest er en viktig samarbeidspartner for forbundene og LO. Det er en markant aktør som belyser viktige spørsmål innenfor samfunnsdebatten.»

- Vi bruker Manifest mye og er veldig fornøyde med at de utgjør en tankesmie for sentrum og venstresida i norsk politikk. For at de skal kunne fortsette med sine publikasjoner og gjøre en enda bedre jobb, må de også ha en økonomi i bunn, mener forbundslederen i HK.

Manifest og Agenda

Sekretariatet i LO, derimot, går motsatt vei og ønsker at kongressen skal vedta en årlige støtte på 250.000 kroner. Det er en halvering av dagens beløp på 500.00 kroner.

- Det er bestandig viktig med en grundig diskusjon om hva bevilgningene går til, sier Beckham.

Til sammenligning vedtok et enstemmig LO-sekretariat i 2018 å tilføre egenkapitalen i Tankesmien Agenda inntil åtte millioner kroner per år i perioden 2018-2021.

Agenda er en partipolitisk uavhengig tankesmie som skal bidra til samfunnsanalyse og politikkutvikling for sentrum-venstresiden i norsk politikk.

- Jeg ser ingen motsetning mellom å ha disse to tankesmiene. Tvert imot er det en berikelse med begge. De gjør hverandre gode. En støtte på 250.000 kroner i året til Manifest er for smått, sier Beckham.

Saken fortsetter under bildet

Forbundsleder Christopher Beckham i HK tar til orde for at LO skal øke den årlige støtten til tankesmia Manifest.

Brian Cliff Olguin

Ulikt syn også i 2017

Også ved forrige kongress i 2017 var det sprik i synet på støtten til Manifest. Da ville Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) bevilge 2 millioner kroner i året. LO i Oslo foreslo 750.000 kroner i året, mens LO-sekretariatet ville ha en årlig bevilgning på 200.000 kroner.

Med tre stemmers overvekt sikret LO-kongressens delegater 500.000 kroner i året til Manifest.

Christopher Beckham skal selv reise forslaget på kongressen om en årlig støtte på 1,5 millioner kroner fra LO. Kongressen er flyttet fra i fjor på grunn av pandemien og holdes fra 30. mai til 3. juni.

- Delegatene på kongressen har vist et stort engasjement for Manifest tidligere, og jeg har en god følelse på at forslaget vårt vil bli vedtatt, sier Beckham.

Nedbemanning i år

Magnus Marsdal, daglig leder i Manifest, legger vekt på at de allerede har en «marginal økonomi». En konsekvens av det er at tankesmia måtte nedbemanne et halvt årsverk i år.

- Det vi trenger fra LO-kongressen er ikke et kutt i bevilgningen, men økt støtte sånn som HK-ledelsen foreslår, understreker Marsdal overfor FriFagbevegelse.

I 2017 så han på vedtaket om 500.000 kroner i årlig støtte som en «tillitserklæring fra LO og et tydelig symbol på at Manifest Tankesmie har bred og solid forankring blant de aktive på grunnplanet».

- Jeg håper og tror at delegatene på kongressen ser verdien av det vi klarer å bidra med. Og at vi gjør det på budsjetter som er mye, mye mindre enn det Agenda og Civita forholder seg til, sier han.

Civita er høyresidas tankesmie. Etter valgnederlaget i 2013 tok LO initiativ til å opprette et motstykke til den liberale høyreside-tenketanken. Resultatet ble Tankesmien Agenda.

Avviser dramatikk

Ifølge LO-sekretær Terje Olsson ligger det ingen dramatikk bak avgjørelsen om å halvere den årlige støtten på 500.000 kroner fra LO til Manifest Tankesmie.

- Manifest gjør en viktig jobb, og bevilgningen er et tydelig signal på at man også videre ønsker å støtte dette arbeidet, sier Olsson, fast medlem av LOs sekretariat, til FriFagbevegelse.

Han understreker at LO-sekretariatets innstilling er en oppjustering på 50.000 kroner fra 2017. Da ønsket nemlig sekretariat at kongressen skulle vedta en årlige støtte på 200.000 kroner.

- Hva som skjer på nå blir bestemt av kongressen. Den er allmektig, sier han.

Dette er LOs sekretariat

LO-sekretariatet møtes omtrent hver mandag og er LOs høyeste organ mellom representantskapsmøtene og kongressen.

Det er femten faste medlemmer som har stemmerett, fire av dem er fra den valgte LO-ledelsen.

Fagforbundet og Fellesforbundet har to medlemmer hver, mens de andre har én. I tillegg til LO Stats leder, er det de største LO-forbundene som får faste medlemmer.

Image-text:

Magnus Marsdal i Manifest vil at delegatene på LO-kongressen støtter HKs forslag om å øke støtten til tankesmia.

Alf Ragnar Olsen

Extra-info:

LO-kongressen 2022:

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

- Vårt samfunn er basert på tillit, det vi ser her er det stikk motsatte, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
HK-Nytt 05.07.2022
Forbud mot hjemmekontor på søndag og etter klokka 21 på hverdager. Les hva de oppdaterte reglene for å jobbe hjemmefra betyr for deg.
HK-Nytt 30.06.2022
Kutt for uføre reverseres, karensåret for AAP fjernes, den generelle adgangen til midlertidig ansettelse oppheves og kollektiv søksmålsrett gjeninnføres.
HK-Nytt 30.06.2022
Da Elkjøp ikke ga de fagorganiserte ansatte den samme bonusen som de uorganiserte, straffet LO elektronikkgiganten med å si opp en avtale verdt 30 millioner kroner i året. Nå har LO inngått avtalen på nytt.
HK-Nytt 30.06.2022
Ikea-ansatte med migrene, vondt i ryggen og magesjau blir bedt om å komme på jobb. Det forteller to tillitsvalgte. De skylder på råd fra Nav-lege.
HK-Nytt 29.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt