AddToAny

Hvilke problemer skal forskerne løse i fremtiden? Det skal disse to være med på å bestemme.

Nå skal EU definere sine nye forskningsmål. To norske eksperter sitter ved roret.
30. juli la EU-kommisjonen fram hvilke forskere som skal definere de fem «månelandingene» som EU skal oppnå innen 2027 gjennom sitt neste rammeprogram for forskning, Horisont Europa. 2100 eksperter er søkte om å få sitte i gruppene, og nå har EU valgt ut 15 personer til hver gruppe.

Av disse er det to norske, i klimaforskningsgruppen sitter førsteamanuensis Per Espen Stoknes fra BI og i kreftgruppen sitter Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel. Ryel er jurist, tidligere likestillingsombud, statssekretær og nestleder i Oslo Arbeiderparti. Stoknes leder BIs senter for grønn vekst og er Miljøpartiet de Grønnes første vararepresentant til Stortinget, som betyr at han har møtt som stortingsrepresentant 213 dager siden valget i 2017.

- Uredd tilnærming

Innen utgangen av året skal panelene finne konkrete mål for forskning på kreft, klimakrisen, sunne hav, klimanøytrale byer og sunn jord og mat. Det samlede budsjettet for Horisont Europa, EUs forskningsprogram i årene 2020 til 2027, er foreslått til 94 milliarder euro og om lag halvparten skal brukes på de fem «månelandingene».

- EU viser seg ganske uredd ved å ta i bruk denne månelandingstilnærmingen til forskning og utvikling. I stedet for å sitte passivt og evaluere innkomne forslag, vil de ta en aktiv og pådrivende rolle, si at vi vet hvor vi skal, da må vi innrette forskningen i den retningen, sier Per Espen Stoknes til Forskerforum.

Opptatt av fornybar energi

Hver månelanding er øremerket mellom én og to milliarder euro totalt, og dermed er det mange som vil kjempe for å få inn sine spesialfelt.

- Ett av mine faglige inngangspunkter, eller kampsaker om du vil, er hvordan får vi skrudd opp investeringer og kommersialisering i fornybar til det tredobbelte og hvilken kunnskap er det som trengs for å lykkes med det, sier Stoknes.

Han mener at én av grunnene til at EU valgte ham, kan være at han har jobbet med klimakommunikasjon og adferdsøkonomi, altså hvordan forskerne skal få med seg forbrukerne. Det er også et punkt som EU-kommisjonær Carlos Monedas understreker:

- Jeg er sikker på at disse førsteklasses ekspertene vil bidra til å gjøre månelandingene til en suksess, inspirere innbyggerne og vise dem hva Europa, forskning og utvikling, kan gjøre med tingene som angår dem mest, sier Monedas i en uttalelse.

Image-text:

Per Espen Stoknes (Foto: MDG) og Anne Lise Ryel (Foto: Kjetil Ree CC BY-SA 3.0) skal sitte i to av EUs fem paneler som skal avgjøre hovedmålene for det neste rammeprogrammet.

Extra-info:

Horisont Europa

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt