Hva er vel egg uten kaviar, eller «ka vi har?»
Det er Mills kaviar på egget. Kaviar består hovedsakelig av rogn fra skrei fanget langs kysten fra Lofoten til Finnmark. Fiskerne leverer til rundt 25 fiskebruk der rognen blir behandlet og lagt på tønner med sukker og salt. Deretter fraktes tønnene til Finneidfjord for lagring i ni måneder. Kaviarproduksjonen foregår i Fredrikstad, hvor rognen blir røkt med bøkeflis fra Tyskland. Tilsetningene rapsolje og potetflak kommer henholdsvis fra Danmark og potetprodusenten Hoff i Norge.
Tubene er i aluminium og kan gjenvinnes. De produseres i Slovakia med europeisk aluminium, ifølge Kjersti Johannessen, informasjonssjef i Mills.
Sissel M. Rasmussen
Makrell i tomat
«Har du hørt historien om de tre små fisk?»
Når det gjelder Stabburets makrell i tomat snakker vi nok heller om tonnevis med fisk. Den fanges utenfor norskekysten og fraktes med trailere til Orkla Foods fabrikk i Kungs-hamn i Sverige. I sesongen kommer det fersk fisk, og ellers er det frossen råvare. Den lille boksen med grovhakket filet er et unntak, for den lages i Fredrikstad.
Orkla kjøper tomatpure til mange av sine produkter. Tomatpureen kan komme fra flere land i Europa, Asia og Nord-Amerika og kan variere fra sesong