AddToAny

Hva skjer i Pakistan når indiske bønder protesterer?

Hva skjer i Pakistan når indiske bønder protesterer?
UTSYN: Indiske bønder har protestert mot de nye landbrukslovene i flere måneder. Samtidig protesterer ikke pakistanske småbønder som lever fra hånd til munn. Hvorfor er det slik? spør Amar Bokhari.
Det måtte altså celebritetene Rihanna og Gretha Thunberg til for at mye av norsk og internasjonal presse skulle åpne øynene (i noen timer) for de massive protestene som utspiller seg i India, der millioner av bønder i månedsvis har protestert mot de nye landbrukslovene.

24. september 2020 vedtok det indiske parlamentet tre nye lover: loven om landbruksproduksjon og -handel, loven om landbruksforsikringer og -tjenester og loven om grunnleggende varer.

Regjeringen var raske med å understreke at reformene trengs for å modernisere jordbruket. Bøndene frykter at dette vil føre til at prisgarantiene og reguleringene, som til nå har sikret dem stabile priser, forsvinner. De frykter at de nye lovene vil redusere deres forhandlingsmakt og gjøre dem sårbare overfor store private oppkjøpere.

Et landbruk i krise

I et land med nærmere 1,3 milliarder innbyggere livnærer over 58 prosent av befolkningen seg av jordbruket. Dermed er de også, potensielt, en betydelig politisk blokk.

Indisk landbruk er i krise. Myndighetene peker på lite effektivitet og ønsker å åpne opp for at større kommersielle aktører skal få innpass. Kritikerne mener reformene vil føre til mer fattigdom og nød.

Nærmere fem måneder etter vedtakene i parlamentet står partene på sitt, bøndene fortsetter protestene i gatene og frontene tilspisses ytterligere. Uoffisielle tall viser at nærmere 150 bønder har mistet livet i eller som en følge av protestene. Til tross for at myndighetene har møtt noen av representantene for de mer enn 30 ulike bondeorganisasjonene, har ikke partene kommet til enighet og protestene har fortsatt.

Nylig bestemte høyesterett at de tre lovene skulle settes på vent, i påvente av en granskning og ytterligere forhandlinger. Dette framstøtet fra domstolene ble raskt avvist av bøndene.

Nettopp derfor var utspillene til Rihanna og Greta Thunberg så støtende for mange indere. Og det tok ikke lang tid før Twit

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

8. MARS MENINGER: Én av tre kvinner i verdenutsettes for vold fra sin partner,og alkohol er en medvirkende årsak i 65 prosent av tilfellene.
Bistandsaktuelt 07.03.2021
Blir statsminister Abiy Ahmed den første fredsprisvinner som blir stilles for retten i krigsforbryterdomstolen i Haag? Det kan skje om FNs sikkerhetsråd velger å forfølge massakren i Axum, sier Gerald Folkvord i Amnesty International Norge.
Bistandsaktuelt 06.03.2021
Den britiske regjeringen planlegger omfattende kutt i bistand og nødhjelp til krigsherjede land, viser et lekket dokument fra britisk UD.
Bistandsaktuelt 06.03.2021
En ung, vakker kvinne funnet naken og død under litt jord og blader i et skogholt. Eller kanskje flytende i en innsjø. Underholdning eller virkelighet? Dessverre begge deler. Drap på kvinner har et eget navn: femicidio.
Bistandsaktuelt 06.03.2021
Neida, alt går ikke feil her i verden. Heller ikke for kvinner. Her er åtte globale grunner til at det fortsatt er viktig å kjempe for kvinners rettigheter.
Bistandsaktuelt 05.03.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt