AddToAny

Hva mener de fem NLA-lærerne, egentlig?

Mener de at det er rett av NLA å avvise jobbsøkere som lever i likekjønnet forhold, eller som støtter en slik samlivsform?
De fem NLA-lærerne er påfallende lite konkrete i sin imøtegåelse av meg her i Forskerforum. For det første får vi ikke høre hvilke uttalelser de har vært med på, som skal ha problematisert NLA's verdidokument og synet på homofilt samliv. For det annet er de like lite konkrete om hva de mener med at mangfold ivaretas på institusjonen. Sist men ikke minst, er de uklare om hvilket ansvar høgskolen bør ha for å ivareta ansattes akademiske frihet. Er de enige med Forskerforbundet i at den akademiske friheten må sikres for alle ansatte ved NLA?

Når akademisk frihet utfordres, handler det alltid om spesifikke saker. For NLA nå handler det fremfor alt om synet på likekjønnet samliv. Vi vet at to søkere til stillinger ble avvist, en teolog som hadde et annet syn på homofilt samliv enn det NLA har nedfelt i verdidokumentet, og en pedagog fordi hun levde i et likekjønnet forhold. Vi vet videre at høyskolen påberoper seg retten til å begrense den akademiske friheten i forhold til spesifikke saker som eierne er opptatt av, med de konsekvenser det kan få for et ansettelsesforhold. Dette har rektor Sigbjørn Sødal argumentert for i media. Akkurat nå handler det om retten til å avvise jobbsøkere som ikke er negative til homofilt samliv.

De fem NLA-lærerne har ikke svart på mine spørsmål: Mener de at det er rett av NLA å avvise jobbsøkere som lever i likekjønnet forhold, eller som støtter en slik samlivsform? Eller mener de at NLA i den akademiske frihetens navn, både bør og vil tjene på at samlivsetisk mangfold er representert ved høyskolen? Deres innlegg kan leses som en støtte for høyskolens krav om retten til å begrense den akademiske friheten i ideologiske enkeltsaker. Det kan også leses som en støtte til mitt anliggende om at den akademiske friheten må være allmenn, og at den ikke først kan begynne når potensielle uenighetskandidater er sortert bort i ansettelsesprosessen. Men hva de egentlig mener, forblir uklart.

Image-text:

Kapellet er sentralt plassert på NLA Høgskolen i Sandviken i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Regjeringen åpner nå for at statlige universiteter og høyskoler i større grad kan ta betalt for etter- og videreutdanninger.
Forskerforum 20.09.2021
Denne serien med alle de store spørsmålene har endelig kommet frem til de største av dem alle.
Forskerforum 20.09.2021
Seks personer er drept etter at en person åpnet ild på et universitet i Perm i Russland mandag morgen, melder russiske etterforskere.
Forskerforum 20.09.2021
Kan ikke podkaster tenkes som en vanlig publiseringsform? Som noe man lager som del av en master- eller doktorgrad?
Forskerforum 20.09.2021
Virkelighetsoppfatningen til de fire gamle universitetene gjennomsyrer UHRs rapport om stillingsstrukturen i akademia, skriver Yngve Troye Nordkvelle.
Forskerforum 20.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt