AddToAny

Hva koster det å øke bondens inntekt?

Bondeopprørerne krever en inntekt for arbeidet på linje med gjennomsnittslønna i Norge. Det vil i så fall koste flesk.
Bondeopprøret krever at bondens vederlag til arbeid skal opp på landsgjennomsnittet i løpet av fem år, og har fått Bondelaget med seg på at bondens inntekt skal måles mot nivået til andre grupper. Hva koster egentlig det?

I dag har jordbruket ca. 18,3 milliarder i inntekt, om vi regner både budsjettstøtte, jordbruksfradraget og betalingen bonden får for maten. Det er 42 550 årsverk i jordbruket, og 18,3 mrd. rekker til en snittinntekt på ca. 430 000 kroner.

Det skal rekke til både avkastning på investert kapital, vederlag for arbeid og inkluderer jordbruksfradraget.

Krever endringer

Bondeopprørerne ønsker å trekke fra pengene bønder bruker på leie av jord og melkekvote. De vil også skille ut avkastning på egenkapital, slik at det blir synlig hva de får som vederlag for arbeidet.

Ifølge landbruksdirektoratet brukte bøndene drøyt en milliard på jordleie i 2019. Direktoratet har ikke oversikt over hvor mye som ble brukt på leie av melkekvoter, men landbruksforsker Klaus Mittenzwei i Ruralis har tatt utgangspunkt i Nibios driftsgranskinger og kommet fram til at det er omtrent 350 millioner kroner i året.

Ifølge Anders Huus i Norges Bondelag har bøndene investert om lag 80 milliarder. Om det skulle gi en avkastning på fem prosent er det fire milliarder i året.

Trekker vi fra disse 5,35 mrd. fra jordbrukets samlede inntekt, sitter vi igjen med ca 13 mrd. Det gir en gjennomsnittlig årlig inntekt på drøyt 304 000 kroner for jordbruk. Inntekten må altså opp med ca. 283 000 kroner i snitt. Gjennomsnittslønn i Norge er ifølge SSB 587 600 kroner.

13 mrd. er nok til å gi en inntekt på 587 600 til 22 039 årsverk i jordbruket. Om vi skulle betale gårdbrukerne gjennomsnittslønn, ville vi måtte øke summen med ca 12 mrd. Dette beløpet kan enten komme i form av økt offentlig støtte, økt betaling for varene bonden selger eller en kombinasjon.

Disse tallene er et anslag på hva det vil koste

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

Statens vegvesen går nye veier for å rydde skog langs veiene.
Bondebladet 30.07.2021
Å styre Landbruks- og matdepartementet er ikke noe Olaug Bollestad gjør i ensom majestet. Hun har både en støtte og utfordrer i statssekretær Widar Skogan.
Bondebladet 30.07.2021
Etter at Bernt Haakon Slogvik Voll (34) overtok gården i Lærdal i fjor, har morellsesongen slått feil og korona truet med å stoppe plukkerne hans. Problemene har han møtt offensivt med flere morelltrær og nye grønnsaksorter.
Bondebladet 29.07.2021
Skogeierforbundet reagerer blant annet på at EU-kommisjonen ønsker å utvikle egne kriterier for hva som er bærekraftig skogbruk.
Bondebladet 29.07.2021
Iben Kruse Valvatne (19) og familien har feriehus like ved ferjekaien i Jondal. I sommar har ho seld sveler og kaffi til ferierande og fastbuande som skal over fjorden.
Bondebladet 29.07.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt