AddToAny

Hva kjennetegner ung kjærlighet?

Hva kjennetegner ung kjærlighet?
Hva får unge voksne til å satse for fullt - eller tvile - på parforholdet? Regine Åbø og kolleger ved NTNU har forsket på hvordan unge voksne opplever det å være i et parforhold som mulighet og begrensning i dagens samfunn.
- Det som trigget meg til å forske på par i 20-årsalderen, er at det har skjedd så store samfunnsendringer som påvirker unge voksnes parforhold. Overgangen til voksenlivet er nå en forlenget periode som vi ikke vet så mye om, sier Regine Åbø til Psykologisk.no.

Hun står bak en ny studie i samarbeid med Kristine Rensvik Viddal, Ottar Ness og Eva Langvik, alle tilknyttet Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). I en vitenskapelig artikkel skriver de at det finnes lite annen forskning på hvordan unge voksne opplever romantiske relasjoner i vår nyere samtid, og på hva som gjør at de satser eller tviler på parforholdet sitt. Den vitenskapelige artikkelen er nå publisert i Scandinavian Psychologist.

- Samfunnet er preget av flere valgmuligheter, økt likestilling og selvstendighet. Man er også mindre økonomisk avhengig av å ha en partner sammenliknet med tidligere, sier Åbø. Mange bruker lenger tid på utdanning, venter lenger med å få barn, og gifter seg senere.

Parforholdet utvider selvet

I denne kvalitative studien ble 10 personer i alderen 20 til 29 år intervjuet. De var alle i et forhold som hadde vart i minst seks måneder.

Svarene fra informantene tyder på at ønsket om å utvikle seg som m

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Traumatiserte asylsøkere sliter med mye avmakt, noe også behandlere kan kjenne på. Men avmakten kan motarbeides, sier psykiater Jone Schanche Olsen. Nå er det klart for nordisk konferanse for alle som jobber med traumatiserte flyktninger.
article_web Psykologisk.no 14.05.2019
Er angst den naturlige reaksjonen på selvinnsikt? Lammende og altoverskyggende angst er tema i en ny episode av Psykologisk salong.
article_web Psykologisk.no 13.05.2019
Jeg er nervøs, fryktelig nervøs av meg, men hva får deg til å si at jeg er gal? Det spør hovedpersonen, som er anklaget for mord, i en gotisk novelle av Edgar Allan Poe, skriver Eirik Hørthe.
article_web Psykologisk.no 13.05.2019
Depresjon i svangerskapet og barseltiden påvirker hele familien og er forbundet med konflikter med partner og nedsatt fungering i arbeid og sosialt, skriver Arne Holte.
article_web Psykologisk.no 10.05.2019
Det er ofte uløste problemer som fører til utfordrende oppførsel hos barn, sier barnepsykologen Ross Greene. Han har utviklet en internasjonalt anerkjent metode for å forstå og hjelpe barn med sosiale, emosjonelle og atferdsmessige utfordringer.
article_web Psykologisk.no 07.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt