AddToAny

Hva kan man ta i husleie, og når kan den settes opp?

Som utleier kan du ikke ta hva som helst i husleie. Du kan heller ikke sette opp husleien så mye du vil, når du vil. Her gir vi deg alt du bør vite om leiepris!
Tekst og foto:

Høsten nærmer seg, og mange leier ut bolig for første gang. Men også for deg som har leid ut en stund kan det være greit med en oppfrisking i reglene når det kommer til fastsettelse og justering av husleien.

Husleieloven sier at det er ulovlig å avtale en leie som er urimelig i forhold til markedsleie, men legger utover det ingen prisføringer. Det er også mulighet for indeksregulering og tilpassing til gjengs leie.

Men hva betyr egentlig det, og hva innebærer det i praksis? Hvordan vet du når du har lov til å øke leien og hvor mye du kan øke den med?

Må forholde deg til husleieloven

Husleieloven har ingen absolutte regler om akkurat hvor høy husleien kan være, men den sier at det er forbudt å avtale en leie som er urimelig i forhold til markedsleie.

Husleielovens § 3-1 fastslår at leien må avtales til et bestemt beløp. Det betyr at det for eksemp

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Er du av dem som setter ting inn i garasjen til det blir så fullt at du mister oversikten? Vi er nok mange. En ryddig garasje er tid spart, og vi gir deg tipsene!
Hus & Bolig 10.05.2021
Hagemøblene har godt av en vask i ny og ne. Her får du noen tips til hvordan du kan vaske de ulike materialene skånsomt og riktig.
Hus & Bolig 06.05.2021
Bor du alene eller sammen med få personer i en stor bolig, kan du spare flere tusen kroner i året ved å bruke vannmåler.
Hus & Bolig 05.05.2021
Hvordan man skal forholde seg til naboer og myndigheter når man ønsker å sette opp et gjerde. Huseiernes jurister svarer!
Hus & Bolig 03.05.2021
Regjeringen har lagt frem en ny forskrift for hjemmekontor. Huseierne mener det er bra at dagens regler for hjemmekontor blir oppdatert og skal delta i høringen om de nye reglene.
Hus & Bolig 03.05.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt