AddToAny

Hva er kjedsomhet, og hva forteller denne følelsen oss?

Hva er kjedsomhet, og hva forteller denne følelsen oss?
Å forstå kjedsomhetens spennende funksjon og hva denne som oftest uønskede emosjonen forteller oss, kan være et godt utgangspunkt for å leve et mer meningsfullt liv, skriver Rebin Badkan, kommunepsykolog i Aurskog-Høland kommune.
Forfatterinfo

Rebin Badkan

Rebin Badkan er kommunepsykolog i Aurskog-Høland kommune i Akershus. Under studietiden jobbet han som markedskonsulent i bransjeavisen Psykologisk.no.

Alle kjenner til følelsen av å kjede seg. Den er veldig gjenkjennelig og hyppig forekommende. Ekstra vanlig kan den oppleves i dagens koronasituasjon, hvor mange er permitterte og arbeidsledige, noe som fører til at mange får mye tid for seg selv og har lite å gjøre. Kjedsomhet er også relevant som følge av dagens teknologiske verden med mye input og stimuli fra alle bauger og kanter, noe som kan gjøre det vanskelig å velge en aktivitet som ikke oppleves som kjedelig.

For to uker siden satt jeg hjemme og så på en serie som jeg syntes var kjedelig. Jeg ble så nysgjerrig på denne emosjonen at jeg bestemte meg for å ta et dypdykk. Hvordan kan vi respondere på kjedsomhet på en god måte, både i hverdagslige situasjoner og på et mer eksistensielt plan? To ukers lesing og undring resulterte i denne teksten om kjedsomhet, som sannelig ikke er et kjedelig tema.

To europeiske forskere, Wijnand van Tilburg og Eric Igou (2017a), skriver at det i gjennomsnitt ble publisert én artikkel i året om kjedsomhet mellom 1926 og 1980. Mellom 2010 og 2015 ble det derimot publisert 1422 artikler om dette i psykologiske tidsskrift. Det har også i nyere tid blitt utviklet egne skåringskjema som måler kjedsomhet på jobb, i fritiden og blant studenter. Forskningen og interessen for fenomenet er med andre ord økende.

Hva er kjedsomhet?

van Tilburg og Igou (2017a) undersøkte hvordan kjedsomhet skiller seg fra tristhet, sinne, frustrasjon, frykt, avsky, depresjon, skyld, skam, anger og skuffelse. Resultatene viste at kjedsomhet ofte er kjennetegnet av lav affektiv valens, dvs. det er en moderat negativ følelse. I tillegg er den forbundet med lav aktivering, lav opplevd utfordring, lav opplevd mening og lav oppmerksomhet.

Ikke alle de fem komponentene er like relevante for å skille kjedsomhet fra de andre negative emosjonene Aktivering er et aspekt som har blitt mye diskutert, med motstridende funn. Noen har funnet at kjedsomhet er karakterisert ved lav aktivering (van Tilburg & Igou, 2017a), mens andre forskere finner høy aktivering (London, Schubert & Washburn, 1972). To komponenter skiller seg imidlertid vesentlig fra de andre emosjonene, det er at kjedsomhet blir karakterisert ved lav grad av opplevd mening og lav grad av oppmerksomhet.

Flere forskere har sett nærmere på betydningen av disse to komponentene. En av dem er amerikaneren Erin Westgate (2020), som ser kjedsomhet i lys av Meaning and attentional components (MAC)-modellen, som forener forskning på oppmerksomhet og mening for å forstå hva kjedsomhet er og hvorfor vi erfarer det. MAC-modellen sier at vi kjeder oss når vi ikke er i stand til å finne mening i, og vie oppmerksomhet til, det vi gjør. Som alle andre emosjoner, gir kjedsomhet informasjon om noe. På samme måte som

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

- Veldig ofte er gamle følelser og sår det vi har minst lyst til å kjenne på. Og vi gjør veldig mye for å slippe unna dem, sier psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen i denne episoden av podkasten Pia og psyken.
Psykologisk.no 20.09.2020
Følg med på andre, men ikke bli en følger. Det er ett av tre gode råd fra den romerske filosofen Seneca. Hver kveld gjennomførte han en slags psykologisk vareopptelling før han gled inn i søvnens rike, skriver Eirik Hørthe.
Psykologisk.no 16.09.2020
Vi har alle gått i klasse med elever som har oppført seg på måter som ikke har passet inn i klasserommet. Noen av disse elevene har vokst opp med det som kalles utviklingstraumer, skriver Kaja Næss Johannessen og Ann-Karin Bakken.
Psykologisk.no 16.09.2020
Vi trenger forskningen for ikke å henfalle til tro, dogmer, myter, ideologi, religion, pengemakt eller innskytelser.
Psykologisk.no 14.09.2020
En del følelser, som sjalusi, skam og redsel, skulle mange av oss gjerne vært foruten. Så hvorfor er det lurt å kjenne litt ekstra godt etter på hva disse følelsene prøver å fortelle oss? Det er tema i denne episoden av podkasten Pia og psyken.
Psykologisk.no 14.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt