AddToAny

Hva er kildene til et meningsfullt liv?

Hva er kildene til et meningsfullt liv?
Evne og vilje til selvtranscendering er en sterk indikator på om livet kjennes meningsfullt, skriver Torgeir Sørensen og Anne Austad.
MENING I LIVET: Å oppleve stor grad av mening i livet, er å kjenne at livet er sammenhengende, betydningsfullt, at det har en retning, og at man hører til et sted, skriver Torgeir Sørensen og Anne Austad. Foto: Aurora Nordnes. Hva er kildene til et meningsfullt liv?

29. nov. 2017. Sist oppdatert: 29. nov. 2017.

Hva vil det si å oppleve mening i livet? Hvilke kilder til mening tar mennesker i bruk? Og hvordan er forholdet mellom mening i livet og helse? Disse tre spørsmålene har den ledende forskeren og teoriutvikleren Tatjana Schnell, professor ved Universitetet i Innsbruck, jobbet med i flere år, og i august var hun et av hovedtrekkplastrene på en internasjonal konferanse i religionspsykologi på Hamar.

ARTIKKELFORFATTER: Torgeir Sørensen er førsteamanuensis ved VID vitenskapelige høgskole og har doktorgrad i religionspsykologi.

Mening i livet er ikke det samme som mening med livet, presiserer Schnell. Mens mening(en) med livet kan beskrives som noe universelt, som et «God's eye point of view», er mening i livet menneskers personlige subjektive mening. I motsetning til mening(en) med livet kan menneskers mening i livet studeres empirisk (Schnell, 2017), og det er dette Tatjana Schnell har satt seg fore.

Å oppleve at man har stor grad av mening i livet, eller at livet er meningsfullt, definerer hun som en opplevelse av at livet er sammenhengende, betydningsfullt, at det har en retning, og at man hører til et sted. Det er å ha en grunnleggende tillit («basic trust») som ubevisst former persepsjon, handling og de mål man strever etter (Schnell, 2009).

[ Artikkelen fortsetter under annonsen.] Eksistensiell meningsdanning og helse

Mange vil tenke at det motsatte av et meningsfullt liv er et liv i meningskrise, nemlig at livet vurderes som frustrerende tomt, formålsløst og at det mangler mål og tilhørighet. Følgelig har «mening i livet» og «meningskrise» blitt vurdert i hver sin ende av samme skala. Schnell har funnet at dette ikke er tilfelle. Meningsfullhet og meningskrise bør, ifølge Schnell, heller undersøkes so

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Omring deg med gode venner. Det er ett av de tre kloke rådene fra den greske filosofen og livsnyteren Epikur, skriver Eirik Hørthe.
Psykologisk.no 22.10.2020
For første gang har profesjonsstudenter ved UiT Norges arktiske universitet utformet digitale kurs for å fremme psykisk helse, som en del av studiepraksisen. Et av kursene tar for seg stressmestring.
Psykologisk.no 20.10.2020
Du og teamet ditt kan gi bedre kollegastøtte på minst fire måter. Nå har vi et ekstra ansvar for å se, kommunisere og inkludere hverandre på jobb, skriver organisasjonsutvikler Espen Syse Houge.
Psykologisk.no 20.10.2020
Tegneserieskaper Christopher Nielsen mener at mennesket er grunnleggende misfornøyd, og at samfunnet hadde vært vesentlig bedre hvis bare vi alle aksepterte at vi er ufullkomne. Han er ukas gjest i podkasten Pia og psyken.
Psykologisk.no 17.10.2020
Over 500 barn som har blitt utsatt for vold og overgrep, deler nå sine råd og erfaringer i en ny bok. Der forteller de også hva de trenger fra de voksne i barnehage, skole, helsetjenester, barnevern og fra politi.
Psykologisk.no 16.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt