Kjøkkenskriveren
05.02.2019
Hvor mye mat trenger vi egentlig, og hvordan kan vi unngå å spise altfor mye? Forsker Guro Helgesdatter Rognså i Nofima forklarer hvordan hjernen gjør oss et puss og gir tips som kan gjøre det enklere å spise god mat i fornuftige porsjoner.
En av de største utfordringene når det gjelder å vurdere hva som er en riktig porsjon, er at næringsinnholdet i mat varierer mye. Hva som er en fornuftig porsjonsstørrelse varierer dermed mye fra et produkt til et annet. 100 g gulrøtter inneholder for eksempel 36 kcal, mens 100 g peanøtter inneholder i overkant av 600 kcal. Dette gjør at folk må ha kunnskap om mat for å kunne avgjøre hvor mye det er fornuftig å spise om gangen av et produkt, for eksempel ut av en større forbrukerpakning. Selv om det står anbefalt porsjonsstørrelse på pakken, er det nok mange som ikke leser dette, og få som faktisk veier opp anbefalt mengde.
Det er nok også mange som ikke har et forhold til kaloritelling og ikke helt vet hvor mye dagsbehovet deres er. Er du usikker på ditt energibehov, kan du søke veiledning på nettsiden kostholdsplanleggeren.no som er et verktøy utarbeidet av Helsedirektoratet og Mattilsynet.
VRIENT Å BEREGNE MÅLTIDER
Sammensatte m
Gå til medietDet er nok også mange som ikke har et forhold til kaloritelling og ikke helt vet hvor mye dagsbehovet deres er. Er du usikker på ditt energibehov, kan du søke veiledning på nettsiden kostholdsplanleggeren.no som er et verktøy utarbeidet av Helsedirektoratet og Mattilsynet.
VRIENT Å BEREGNE MÅLTIDER
Sammensatte m