AddToAny

Hva er demens?

Hva er demens?
Over tid utvikler noen av oss sykdomsforandringer i hjernen. Det kan gjøre hukommelsen så dårlig at det påvirker evnen til å klare oss selv, skriver Andreas Engvig i boken «Demensbrems».
Demensbrems: God hukommelse hele livet Andreas Engvig Cappelen Damm, 2020 (Artikkelen er et lett tilpasset bokutdrag.)

Forfatterinfo

Andreas Engvig

Andreas Engvig er lege i spesialisering i geriatri ved Hukommelsesklinikken på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Han er også hjerneforsker med doktorgrad på hukommelse og aldring.

Med alderen utvikler noen av oss sykdomsforandringer i hjernen som medfører så dårlig hukommelse så dårlig at det påvirker hverdagslivet og evnen til å klare seg selv. Ofte er oppmerksomhet, dømmekraft, resonneringsevne og språk påvirket. Initiativ og humør kan være redusert. I Norge kaller vi en slik alvorlig hjernesvikt for demens.

Ved demens snakker vi ikke om fra tid til annen å glemme hvor du la nøklene, men om å glemme hva en nøkkel skal brukes til, eller hvem nære kjente er. Det dreier seg om en stadig økende negativ utvikling fra et tidligere funksjonsnivå. Ting som før var enkle er nå blitt vanskelige og påvirker hverdagen. For eksempel husker du ikke lenger hvordan du betaler regninger eller bruker mobiltelefonen.

Navnet demens kommer av latin og betyr uten sjel eller uten forstand. I alvorlige tilfeller av demens kan det vi tenker på som forstanden forsvinne, men som regel er forstanden bevart og sjelen er iallfall ikke forsvunnet. Jeg vil fraråde deg å kalle en person dement, personen har fått en diagnose som heter «demens», men personen er ikke dement. Det samme gjelder ordet senil, som vi ikke bruker lenger.

Hukommelsessykdommer

I Finland har legene fjernet ordet demens fra de nasjonale retningslinjene. «Vi foretrekker å snakke om hukommelsessykdommer», sier overlege Hanna-Maria Roitto ved Hukommelsesklinikken på Universitetssykehuset i Helsinki. «Noen ganger, hvis pasienter spør, kan jeg bruke begrepet demens i alvorlige tilfeller etter å ha forklart nøye hva vi legger i det. Hvis den underliggende sykdommen er kjent snakker vi ofte om den direkte, som Alzheimers sykdom og sykdom som følge av skade i hjernens blodårer», sier hun.

I noen land er begrepet demens byttet ut med begrepene mild

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

- Veldig ofte er gamle følelser og sår det vi har minst lyst til å kjenne på. Og vi gjør veldig mye for å slippe unna dem, sier psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen i denne episoden av podkasten Pia og psyken.
Psykologisk.no 20.09.2020
Følg med på andre, men ikke bli en følger. Det er ett av tre gode råd fra den romerske filosofen Seneca. Hver kveld gjennomførte han en slags psykologisk vareopptelling før han gled inn i søvnens rike, skriver Eirik Hørthe.
Psykologisk.no 16.09.2020
Vi har alle gått i klasse med elever som har oppført seg på måter som ikke har passet inn i klasserommet. Noen av disse elevene har vokst opp med det som kalles utviklingstraumer, skriver Kaja Næss Johannessen og Ann-Karin Bakken.
Psykologisk.no 16.09.2020
Vi trenger forskningen for ikke å henfalle til tro, dogmer, myter, ideologi, religion, pengemakt eller innskytelser.
Psykologisk.no 14.09.2020
En del følelser, som sjalusi, skam og redsel, skulle mange av oss gjerne vært foruten. Så hvorfor er det lurt å kjenne litt ekstra godt etter på hva disse følelsene prøver å fortelle oss? Det er tema i denne episoden av podkasten Pia og psyken.
Psykologisk.no 14.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt