AddToAny

Hun skal holde Norge trygt

Som nyansatt assisterende PST-sjef, får Hedvig Moe en nøkkelrolle i håndteringen av Ukraina-krigens konsekvenser. Det er ikke første gang hun kjemper mot russere.
Mens den internasjonale sikkerhetssituasjonen er spent, og regjeringsmillionene ruller inn i budsjettet til Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), er det mannskapsbytte i ledelsen. Etter over tre tiår i PST, snek nylig pensjonert, assisterende sjef Roger Berg seg nærmest ubemerket ut dørene i slutten av mars.

Dagen etter, den 1. april, var erstatteren hans på plass: Hedvig Moe.

Å intervjue PST-ansatte, kan være en journalistisk krevende øvelse. Det er jo så mye som er hemmelig bak det høye gittergjerdet i stål som omslutter hovedkvarteret i Nydalen. Frasen «ingen kommentar» forventes å komme på autopilot. Avtroppende NK Berg sverger til taushet.

Vi igangsatte derfor vår egen etterretning for å finne ut mest mulig om PSTs nye assisterende sjef. Hvem er hun? Hvor kommer hun fra? Hvor har hun jobbet, og hva har hun fått til?

Og ikke minst: Hva kan hun fortelle oss om PSTs rolle og oppgaver relatert til tiden vi står i?

Interesse for nord

Vi starter med det enkleste. Dialekten avslører en helt annen tilhørighet enn PSTs nærområde i Nydalen i Oslo.

Språkformen avslører barndomsår i Odda. Politiforums kildenettverk forteller om en pappa som var politimester i Hardanger, Hedmark og Salten. Kunnskapen og interessen for politiet var til stede allerede fra barnsben av.

Farens jobb som assisterende sysselmann, og familiens tilhold i Longyearbyen i ungdomsårene, ga Hedvig Moe interesse for nordområdene. Begge deler høyrelevant for en toppjobb i et PST med Russland høyt på agendaen.

Mindre relevant er nok det idrettslige tapet den ungdommelige Moe smertelig erfarte i den russisk/ukrainske bosettingen i Barentsburg på Svalbard.

- Som tenåring tapte jeg så det sang i en badmintonkonkurranse i Barentsburg. Vi hadde ungdomsutveksling, og skulle konkurrere mot våre russiske og ukrainske naboer der oppe på Svalbard. Det var et godt naboskap, minnes Moe.

Etter avlagt juridikum i 1999, med en sving innom jobb som advokatfullmektig og dommerfullmektig, tok det kun fire år før Moe fikk jobb som politiadvokat i Økokrim - et sted hun skulle virke i ulike roller i årene som fulgte, og hvor hun også var konstituert sjef før hun ble leder for PSTs juridiske avdeling for et drøyt år siden. Vestlendingens CV er en imponerende miks av jobber innenfor politi, påtale og domstol, også ispedd betydningsfulle internasjonale oppdrag.

Moe tror imidlertid ikke at farens yrkeskarriere var avgjørende for at hun selv havnet i politi- og påtalemyndigheten.

- At jeg vokste opp med en far som var politimester, mener jeg ikke har vært førende for mine jobber på politisiden. Men det er jo ikke helt umulig heller, sier Moe med et smil, samtidig som fotografen får forbud mot smilebilder. Temaet vi skal tilbake til, er for alvorlig for lettsindige smil.

Etterforsket krigsforbrytelser

I dag advares det om - og påstås - krigsforbrytelser begått av både russiske og ukrainske styrker under krigen i Ukraina. Bilder av drepte sivile fra den ukrainske byen Bucha har rystet en hel verden.

Moe har selv erfaring med å etterforske slikt. Fra 2008 til 2009 jobbet hun i aktoratet for FN i krigsforbryterdomstolen i Haag, etter krigen i det tidligere Jugoslavia. Der var hun en del av et team som skulle iretteføre i straffesaken mot seks kroatisk-bosniske sivile- og militære ledere, for krigsforbrytelser begått i Bosnia-Herzegovina.

Moe hadde særlig ansvar for Slobodan Praljak, som hadde vært general og øverste militære leder for de kroatiske styrkene i Bosnia-Herzegovina.

- Vi bidro til å stille de øverste militære og sivilt ansvarlige for det de hadde gjort, sier Moe i dag.

Etter fem års rettssak ble alle de tiltalte dømt til fengselsstraffer på mellom 10 og 25 år. På dramatisk vis reagerte Praljak på den endelige dommen i 2017 ved å drikke et giftbeger foran dommerne, hvorpå han døde.

Da var Moe vel tilbake i Norge som førstestatsadvokat og assisterende Økokrim-sjef; en jobb hun fikk etter en avstikker som som rådmann i Ullensvang kommune og ett år som politiadvokat i daværende Hordaland politidistrikt.

- Hva tar du med fra tidligere karriere inn i PST-jobben?

- Man tar vel noe med seg fra alle tidligere erfaringer. Både fra Økokrim og Vest politidistrikt var jeg innom ting jeg har nytte av hos PST. Jeg har sett hva både politidistrikter og særorganer gjør, og jeg er opptatt av et tett og godt samarbeid med disse for oss i PST, sier Moe.

De fleste som har arbeid

Les mer

Flere saker fra Politiforum

I sommer håper PU-leder Arne Jørgen Olafsen at medarbeiderne hans får mulighet til å koble av uten for mange avbrytelser. Selv har han ingen problemer med å ta en titt på mailboksen i ferien.
Politiforum 01.07.2022
Onsdag ble en rekke norske virksomheter utsatt for et hackerangrep. Natt til onsdag 29. juni ble også politiets nettsider rammet.
Politiforum 30.06.2022
Når joggeskoene blir for myke er dette et stødig alternativ.
Politiforum 29.06.2022
Lektor Ivar K. Lunde ved Nord Universitet mener det er behov for mer øvelse på strategisk nivå. - De som trenger øving mest, øver minst, mens de som trenger det minst, øver mest, sier han.
Politiforum 28.06.2022
Politifolk utsettes tidvis for både vold og trusler. En rekke faktorer spiller inn med tanke på hvordan den som blir utsatt for slikt reagerer, men reaksjonene kan komme senere enn mange tror.
Politiforum 27.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt