AddToAny

HK vil ha økt lønn og klimatiltak i tariffavtalene

Det er snart tid for sentrale lønnsoppgjør. Representantskapet i HK vedtok fredag en såkalt tariffpolitisk uttalelse. De helt konkrete kravene til endringer i de ulike tariffavtalene skal riktignok vedtas av forbundsstyret i mars.
HK slår likevel allerede nå fast at de ønsker seg et forbundsvist oppgjør. Det betyr at de selv ønsker å møte de ulike arbeidsgiverorganisasjonene for å kunne gjøre tekstendringer i sine mer enn 40 tariffavtaler.

Ansatte i finanssektoren får lavere HK-kontingent

Sikre reallønnsvekst

Ikke overraskende er økt lønn et tema i uttalelsen. «HK forventer at lønnsveksten holder tritt med prisveksten og at de lavtlønte i særdeleshet sikres reallønnsvekst», heter det. Ledere og andre høytlønte blir bedt om å moderere seg.

HK rir flere av sine kjepphester, en av dem er å få flere over i hele stillinger. Forbundet peker på at en stor del av arbeidstakerne i HKs områder jobber deltid, og mener at utviklingen går i retning av flere små stillinger. Det fører til at mange må ha flere jobber for å få endene til å møtes. HK vil styrke retten til å jobbe hele dager, og mener at det må etableres «forpliktende prosesser mellom partene» for å bekjempe lave stillingsbrøker.

Også den såkalte 12-timersregelen omtales i uttalelsen. Det dreier seg om bestemmelsen i tariffavtalene i varehandelen som sier at ansatte som i gjennomsnitt jobber mindre enn tolv timer i uka, ikke skal ha tillegg for å jobbe helger og kvelder. Den bestemmelsen vil HK til livs.

Klimatiltak i tariffavtalene

I tillegg til klassiske krav om økt lønn og pensjon, tar HK klimakrisa innover seg i uttalelsen. HK-leder Trine Lise Sundnes har tidligere tatt til orde for at HK kan komme til å ta medlemmene sine ut i streik hvis arbeidsgiverorganisasjonene ikke innfrir klimakrav. I uttalelsen viser HK til sitt eget landsmøtevedtak fra 2016 som sier at forbundet skal bruke tariffavtalene som verktøy for å oppnå klimapolitiske mål.

«Bedriftseierne må ta ansvar og redusere klimagassutslippene. Det er avgjørende at vi får til en omstilling til grønn økonomi uten at arbeidsplassene går tapt eller flytter til andre land med mindre strenge klima- og miljøkrav», heter det i uttalelsen. HK understreker at omstillingene som må til for å få ned klimagassutslippene må oppleves som rettferdige, og at byrdene ved denne omstillingen må deles av alle.

Rett til kompetanseutvikling

HK peker også på de store endringene som skjer i varehandelen og i andre bransjer hvor forbundet har medlemmer. Digitalisering og automatisering er viktige stikkord, det samme er den kraftige økningen i netthandel og den rekordhøye grensehandelen. HKs svar er å gi de ansatte økt kompetanse slik at de er forberedt på et endret arbeidsliv. Forbundet vil at bedriftene skal opprette utdanningsfond, og at de ansatte får rett til individuell, tilrettelagt kompetanseutvikling.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Om få uker starter lønnsoppgjøret. Før det begynner, må alle være enige om tallene som er grunnlaget for forhandlingene.
HK-Nytt 17.02.2020
Klokka ni mandag morgen gikk de tre HK-medlemmene i Oslo regnskapskontor ut i streik. Kravet er at bedriften inngår tariffavtale med Handel og Kontor. Forbundet ba om at avtalen måtte undertegnes allerede i oktober.
HK-Nytt 17.02.2020
- Selv om det ikke er et lovpålagt krav å tilby de tidligere ansatte jobbene sine, mener jeg at Meny burde gjort det for å vise at de setter pris på sine ansatte.
HK-Nytt 14.02.2020
Diskusjonen om butikkdød og endring i forbruksvaner har vært et tema i lengre tid. Innen varehandelen var det 3.300 færre sysselsatte i fjerde kvartal 2019 enn på samme tid året før.
HK-Nytt 14.02.2020
Den siste tiden har både Nettavisen, E24 og BA meldt at Plantasjen varsler nedleggelser som en følge av millionunderskudd i 2019. Dette avkrefter Olav Thorstad, daglig leder i Plantasjen.
HK-Nytt 12.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt