AddToAny

HK-lederen kjemper for gratis tannhelse. Nå spiller han på lag med SV og Rødt

HK-leder Christopher Beckham forventer at partilederne Audun Lysbakken og Bjørnar Moxnes i SV og Rødt lytter til forbundets medlemmer. Målet er å få med Stortinget på en tannhelsereform.
Etter at SV-leder Audun Lysbakken og Rødt-leder Bjørnar Moxnes hadde holdt sine hilsningstaler til HKs landsmøte lørdag formiddag, sto tannhelse høyt på agendaen. HK-leder Christopher Beckham vil ha mer slagkraft for få ned ulikhetene. Det som står i den nye regjeringas plattform er ikke nok.

Kaffeavtale i boks

Nå har Beckham avtalt en kaffeprat med HK-medlemmene Lysbakken og Moxnes etter at landsmøtet er ferdig. Det er også i tråd med det han uttrykte et ønske om i Klassekampen fredag. HK-lederen tar nemlig til orde for «en tannhelsereform for de mange, ikke de få».

- Jeg gleder meg til å drikke kaffe med Christopher. Både tannhelse og mange andre ting når det gjelder ulikhet blir viktig for oss å samarbeide med HK og fagbevegelsen om, sier Lysbakken til HK-Nytt.

- Nå har forbundene en stor mulighet. De får to sjanser til å påvirke politikken - først gjennom en dialog med regjeringen og deretter i samarbeid med oss, legger SV-lederen til.

- Det er smart av fagbevegelsen å spille på lag med alle gode krefter på Stortinget og utnytte konkurransen mellom venstresidas partier om arbeidstakernes gunst, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til HK-Nytt om Beckhams kaffeinvitasjon.

For Moxnes var det også en historisk dag. For første gang var en leder i Rødt invitert til å holde hilsningstale på et landsmøte i HK.

En mer omfattende reform

Fram til det året du fyller 18 år er tannlegebehandlingen gratis. 19- og 20-åringene får dekket 75 prosent av offentlige takster. Hovedregelen er at voksne må betale tannlegeutgiftene selv.

Mens regjeringen vil innføre gratis tannhelsebehandling til personer i alderen 19 til 21 år og ha halv pris på tannhelsebehandling for personer i alderen 22 til 25 år, ønsker SV og Rødt å gå enda lenger.

- Det regjeringen legger opp til er for svakt. Vi må få på plass en mer omfattende tannhelsereform, og det skal vi jobbe for i denne stortingsperioden, lover Audun Lysbakken.

- Tannhelse er et eksempel på at mange forbund er enige med vår politikk. Derfor kan vi jobbe samme for å komme videre fra det som står i plattformen til den nye regjeringen, sier SV-lederen.

Gratis tannhelse var nummer tre på topp ti lista over LO-medlemmenes viktigste saker før høstens valg. Bare «faste jobber» og «økt skatt til de som har mest fra før» kom foran.

Saken fortsetter under bildet.

SV-leder Audun Lysbakken under hilsningstalen til HKs landsmøte lørdag.

Brian Cliff Olguin

De mest utsatte

SVs krav er et makstak på egenandeler ved tannbehandling. På sikt skal det bli like lavt som for annen behandling i helsevesenet. Det er i dag 2.460 kroner. Dette vil koste rundt 7 milliarder kroner.

- Det er realistisk å komme dit i løpet av to stortingsperioder og et langt stykke på vei i den inneværende. Det er naturlig å begynne en kraftig styrking av den offentlige tannhelsetjenesten der det er lange køer i dag. Altså for de aller mest utsatte, påpeker Lysbakken.

Rødts forslag i dette budsjettåret er gratis tannlegebehandling og tannsjekk til fylte 25 år - i tillegg til å gi refusjon på 40 prosent av utgifter over en årlig egenandel på 2.000 kroner.

Første fase for partiets reform vil treffe omtrent én million nordmenn. Deretter er planen å utvide ordningen år for år.

- For å trekke regjeringen i riktig retning, er det lurt av både LO-forbund og andre å spille på lag med Rødt i Stortinget. Det som er vedtatt i regjeringsplattformen hjelper ikke spesielt mange, sier Bjørnar Moxnes.

Ta fra de som har mest

- De aller yngste får litt mer hjelp, men det som trengs er å få en slutt på at tannhelsa for folk flest er avhengig av størrelsen på lommeboka. Sånn er det dessverre i dag. Én av fem må droppe tannlegen fordi de ikke har råd, og det fører til mye smerte, lidelse og sykdom, påpeker Moxnes.

- Det kan vi imidlertid få gjort noe med hvis vi er villige til å hente pengene fra de som har mest. På den måten kan vi sikre finansieringen av en tannhelsereform, mener Rødt-lederen.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes i samtale med HK-leder Christopher Beckham på landsmøtet lørdag.

Brian Cliff Olguin

Image-text:

HK-medlemmene Audun Lysbakken og Bjørnar Moxnes stiller seg bak Christopher Beckhams ønsker for en tannhelsereform.

Brian Cliff Olguin

Extra-info:

HKs landsmøte 2021:

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022.
HK-Nytt 02.12.2021
Mye kan tyde på at ekstrapensjonen AFP ikke blir et tema ved vårens tariffoppgjør. LO tar en beslutning i februar.
HK-Nytt 01.12.2021
Ordningen med kortere arbeidsgiverperiode ved sykefravær som skyldes korona, må gjeninnføres, mener arbeidsgivere. Jonas Gahr Støre lover å vurdere saken nøye.
HK-Nytt 01.12.2021
Spekter, Virke, NHO og KS ber i et brev regjeringen om å gjeninnføre ordningen med en arbeidsgiverperiode på tre dager ved koronarelatert sykefravær.
HK-Nytt 30.11.2021
Arbeidsløse og permitterte får likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.
HK-Nytt 30.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt