AddToAny

HK-lederen gir regjeringen hundre dager på å levere

100.000 kvinner i varehandelen jobber deltid. HK-leder Christopher Beckham gir regjeringen hundre dager på å levere lovede tiltak for å styrke retten til hele stillinger.
- Hundretusenvis av kvinner har en jobb de ikke kan leve av, i et av verdens mest likestilte land. Dette kan vi ikke akseptere, tordnet HK-leder Christopher Beckham i sin åpningstale til forbundets landsmøte fredag formiddag.

250 representanter er samlet i Folkets Hus i Oslo til det som er andre dag i landsmøtet. Møtets første dag fant sted digitalt den 8. januar. Da var valg av forbundsledelse den eneste saken på dagsordenen.

I dag fortalte Beckham landsmøtet om et møte som gjorde et stort inntrykk på ham. I august traff han Hanne, en 25 år gammel kvinne som jobber i en 30 prosent stilling i en Coop-butikk i Arendal. Hanne vurderte å takke nei til en tur med bestemoren sin, fordi hun kanskje kunne få en vakt. Hun måtte hele tiden være parat i håp om å få mer jobb.

- Det evige jaget etter en ledig vakt. Det alltid å være på og aldri helt ha fri. Et arbeidsliv som er uforutsigbart. Sånn kan vi ikke ha det, understreket Beckham til applaus fra salen.

Tre heltidskrav

HK-lederen ramset opp sine forventninger til den nye regjeringen: at normen i arbeidslivet skal være faste og hele stillinger, at den generelle adgangen til midlertidige ansettelser må fjernes, og at retten til heltid må styrkes ved at bevisbyrden snus, slik at arbeidsgiverne må dokumentere sitt behov for deltidsansatte.

I Hurdalserklæringen skriver regjeringen at de vil gjennomføre disse tiltakene - men Beckham har det travelt.

- Tre konkrete krav, kamerater. Og dette krever vi at regjeringen leverer på de første hundre dagene.

Vil ha nytt søndagsutvalg

Et annet av de mange temaene forbundslederen tok opp i talen sin, er søndagsåpne butikker. At søndagen skal være en fridag er en gammel kampsak for HK. Selv om det bare unntaksvis er lov til å holde butikker åpne på søndager, sklir det ut, mener Beckham. Han pekte på praksisen med å tillate søndagsåpent på såkalt «typiske turiststeder», ett av lovens unntak.

- Lite visste vi at det var langs hovedveiene vi skulle finne de virkelige turistperlene, harselerte han.

Beckham viste til forsøket med å få holde søndagsåpent langs E18 gjennom Bamble. Det sørget en HK-tillitsvalgt for at det ikke ble noe av.

Den nye regjeringen vil beholde dagens søndags-regelverk. Det mener Beckham ikke er nok.

- Vi mener det må gjøres mer. Derfor krever vi et nytt søndagsutvalg, framholdt han.

Arbeidslivets klimakommisjon

Beckham ønsker seg nok et utvalg - det han kalte arbeidslivets klimakommisjon. For når utslippene skal kuttes, skal det ikke gå på bekostning av arbeidstakerne.

- Det kan ikke være sånn at milliardærene skal kunne kjøpe seg ut av klimakrisen, mens vi sitter igjen med regningen, sa Beckham.

- Hvis vi ikke eier denne saken, er det oss det går ut over. Vi kan miste hundretusenvis av arbeidsplasser hvis vi setter oss selv på sidelinjen, sa han.

Travelt med pensjon

Ikke overraskende var også pensjon et tema HK-lederen tok opp i talen sin. Beckham understreket at Folketrygden skal være bærebjelken i pensjonssystemet. Men HK har også vært svært opptatt av å få på plass bedre tjenestepensjonsordninger. Beckham framholdt at det er en seier for fagbevegelsen at det snart blir pensjon fra første krone, men han er utålmodig.

- Tjenestepensjon fra første krone må iverksettes fra 1. januar 2022. Det er vårt krav!

Beckham framholdt også at minimumssatsen på opptjening av tjenestepensjonen må økes. I dag er den på to prosent av lønna, og bedriftene kan selv velge om tjenestepensjonsordningen skal gi uføredekning. Beckham mener satsen må økes, og at uføredekning må gjelde alle.

Forbundslederen har også merket seg at Støre-regjeringen sier at de vil gå i forhandling med partene i arbeidslivet med sikte på en omlegging av ordningen med avtalefestet pensjon. Beckham forventer resultater.

- Nå forventer vi at den nye regjeringen stiller opp. Vi forventer at staten bidrar til at en ny og bedre AFP kommer på plass.

Image-text:

Brian Cliff Olguin

VIKTIG: HK-leder Christopher Becham er glad for at regjeringen vil gjøre det lettere å få hele stillinger.

Extra-info:

HKs landsmøte 2021:

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Tre forbundsledere i LO er enige i at kjøpekrafta i år vil gå ned på grunn av den store prisveksten. Dette forventer de av neste års lønnsoppgjør.
HK-Nytt 03.12.2021
Nå trenger vi ordninger som holder folk i jobb, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Hun advarer mot å stenge samfunnet på ny.
HK-Nytt 03.12.2021
Regjeringen vil fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser, varsler arbeidsminister Hadia Tajik.
HK-Nytt 03.12.2021
For at du skal kunne betale mindre skatt i november eller desember, har du betalt mer skatt tidligere i år. Bør du be om full skatt i desember?
HK-Nytt 03.12.2021
HK-leder Christopher Beckham ble så glad for nyheten om at arbeidstakere får pensjon av all lønn fra nyttår at han troppet opp på Stortinget med blomster til arbeidsminister Hadia Tajik.
HK-Nytt 02.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt