AddToAny

HK jubler for pensjon fra første krone: - Dette er en gledens dag

HK-leder Christopher Beckham ble så glad for nyheten om at arbeidstakere får pensjon av all lønn fra nyttår at han troppet opp på Stortinget med blomster til arbeidsminister Hadia Tajik.
I morges klokka halv sju våknet HK-leder Christopher Beckham til nyheten om at regjeringen innfrir kravet om pensjon fra første krone fra 1. januar 2022 - ett år før det Stortinget vedtok i juni.

Det betyr at det skal beregnes tjenestepensjon for all lønn. I dag er det ikke lovpålagt at arbeidsgiverne må betale inn pensjon for de første 106.000 kronene - tilsvarende 1G i folketrygden. Fra nyttår blir det endret. Selve vedtaket vil bli gjort i Stortinget før jul.

En kampsak for HK

- Dette er så fantastisk bra. Dette startet på våre arbeidsplasser, blant våre tillitsvalgte, kravet om at vi måtte få pensjon fra første krone. Dette er en gledens dag for våre medlemmer, kanskje mest av alt for de som jobber deltid, for kvinner, sier Beckham til HK-Nytt på vei inn til Stortinget torsdag morgen.

Med seg har HK-lederen blomster han vil overrekke arbeidsminister Hadia Tajik, som kunne melde om pensjonsnyheten. På Stortinget blir Beckham tatt imot av tidligere HK-leder og nåværende stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes. Hun smiler fra øre til øre.

- HK har jobbet med denne saken i mange år, og fått utredet saken herfra til månen. Så at det nå kommer er helt fantastisk, sier hun.

På plass 49 dager etter valget

Beckham og Sundnes møter Tajik da hun er på vei inn til stortingssalen og finansdebatten. HK-lederen overleverer en bukett med røde roser og overmanner lysten til å klemme statsråden.

- Tusen takk! På vegne av HK, én million arbeidstakere, 370.000 menn og kvinner i varehandelen. En ti års kamp er ferdig for oss, tusen takk, det betyr noe for en hel næring.

- Tusen takk selv - det er dere som har stått sånn på, og har gjort folk klar over hvor viktig denne saken er, svarer arbeidsministeren.

- Vi vet at dette er en viktig sak for veldig mange arbeidsfolk. Selv har jeg vært med på å fremme forslag om det, fordi vi har forstått at det er viktig for Handel og Kontor og veldig mange andre. Og nå har vi brukt de siste 49 dagene siden vi kom i regjering til å finne ut hvordan vi kunne få framskynda denne saken. Nå har vi lyktes med det.

- Arbeidsgiverne bør være forberedt

Arbeidsgiverorganisasjoner har tidligere uttalt seg negativt om pensjon fra første krone, for det er de som må ta regninga. Hva er Tajiks budskap til dem?

- Jeg regner med at arbeidsgiverne er forberedt på at dette er en endring som ville komme, det er en lenge varslet endring. De får til og med en overgangsperiode på seks måneder, sier Tajik.

Mens loven gjelder fra nyttår, har bedriftene frist til 1. juli til å innføre pensjon fra første krone. Årsaken er at de skal få tid til å finne praktiske løsninger på dette.

Sinne og skryt

Christopher Beckham mener denne saken er et bevis på at det nytter å jobbe politisk - og på at det nytter å si tydelig ifra.

- Det betyr noe hvem som styrer Norge. Jeg har vært veldig sint i forkant av framlegginga av statsbudsjettet da feriepenger på dagpenger ikke lå på bordet. Men det er viktig å skryte når det er noe bra, slik som nå, sier han på vei ut av Stortinget.

Image-text:

FEIRING:- Tusen takk! På vegne av HK, én million arbeidstakere, 370.000 menn og kvinner i varehandelen. En ti års kamp er ferdig for oss, sa HK-leder Christopher Beckham og overleverte en bukett roser til arbeidsminister Hadia Tajik.

Jan-Erik Østlie

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Zara-butikken har 170 ansatte, bare 20 av dem har fulltidsstilling. De små stillingsbrøkene skaper bare problemer, mener tidligere butikksjef.
HK-Nytt 05.08.2022
- Vårt samfunn er basert på tillit, det vi ser her er det stikk motsatte, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
HK-Nytt 05.07.2022
Forbud mot hjemmekontor på søndag og etter klokka 21 på hverdager. Les hva de oppdaterte reglene for å jobbe hjemmefra betyr for deg.
HK-Nytt 30.06.2022
Kutt for uføre reverseres, karensåret for AAP fjernes, den generelle adgangen til midlertidig ansettelse oppheves og kollektiv søksmålsrett gjeninnføres.
HK-Nytt 30.06.2022
Da Elkjøp ikke ga de fagorganiserte ansatte den samme bonusen som de uorganiserte, straffet LO elektronikkgiganten med å si opp en avtale verdt 30 millioner kroner i året. Nå har LO inngått avtalen på nytt.
HK-Nytt 30.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt