AddToAny

HK i Oslo og Akershus vil skilles fra Østfold

Østfold HK kjenner seg kasta ut hjemmefra. Nå vurderer de å gå til en annen region i forbundet.
Handel og Kontors største fagforening Oslo-Akershus HK vil ikke lenger være en del av den samme regionen som Østfold HK.

Det blir ikke godt mottatt blant østfoldingene.

- Vi føler det som om vi blir kasta ut hjemmefra, sier Ole-Jacob Larsen, leder i Østfold HK.

- Dette handler overhodet ikke om Østfold, sier John Thomas Suhr, leder i Oslo-Akershus HK.

Før du får høre mer om hva de to mener om det, skal vi gi deg en kjapp forklaring av organisasjonsstrukturen i Handel og Kontor (HK):

Forbundet er oppdelt i sju geografiske regioner med et eget styre.

Regionorganisasjonen er en organisatorisk og juridisk del av forbundet.

Regionene skal samordne og gjennomføre tillitsvalgtopplæring, medlemsrekruttering, ungdomsvirksomhet, yte bistand og service overfor medlemmer, klubber, avdelinger og regionale bransjegrupper

Hver region består av én eller flere lokale fagforeninger, eller avdelinger som det heter i HK.

Region Øst består av to avdelinger: Oslo-Akershus HK med 19.200 medlemmer og Østfold HK med 3.700 medlemmer.

Et ledd for mye

På Oslo-Akershus HKs årsmøte i mars i år ble det vedtatt at de skal jobbe for å endre region Øst, slik at den bare består av denne ene avdelingen - altså Oslo-Akershus HK.

- Aktivitetene våre ligger i fagforeningen, ikke regionen. Det vil vi rendyrke, sier John Thomas Suhr, leder i Oslo-Akershus HK.

Aller helst vil Suhr kvitte seg med hele regionstrukturen. Han peker på at både Oslo-Akershus og Østfold HK er selvstendige enheter, og mener at regionen som binder dem sammen er en merkelig konstruksjon av en liten og en stor fagforening.

- Regionen er et organisasjonsledd for mye. Det skaper masse dobbeltarbeid og er meningsløs sløsing med tiden, sier han.

Suhr bruker et eksempel: Om hans fagforening vil bruke 50.000 kroner ekstra til sitt 1. mai-arrangement, vil det utløse behov for vedtak i hele åtte møter.

Fagforeningslederen understreker at han ikke vil legge seg opp i hvordan de andre regionene og avdelingene i forbundet organiserer sitt arbeid.

Ingen endring for medlemmene

Da region Øst gjennomførte sitt årsmøte, ble vedtaket det samme.

Dette årsmøtet består av 30 representanter fra Oslo-Akershus HK og 15 fra Østfold - slik er regionens retningslinjer.

Derfor var det knapt en overraskelse at et flertall stemte for å begrense regionens geografiske område slik at Oslo-Akershus HK utgjør en egen region.

Regionleder Fawsi Adem peker på at dette ikke vil få konsekvenser for medlemmene.

- Dette medfører ingen endring for dem, HK i Norge består. Medlemmene skal få den samme servicen som før, men vi kan spare penger og bruke tiden på aktivitet i stedet for møter, sier Adem til HK-Nytt.

Adem er også styremedlem i Oslo-Akershus HK.

ENIGE: Det beste hadde vært om region Øst bare besto av Oslo-Akershus HK. Det er fagforeningsleder John Thomas Suhr (t.v.) og regionleder Fawsi Adem enige om.

Lene Svenning

Møt Østfolds vilje

Men Østfold HK vil altså ikke dele opp regionen, men bevare den slik den er. Det har de også vedtatt på årsmøtet sitt.

- Vi ønsker i utgangspunktet det. Vi synes det har fungert bra, selv om ikke samarbeidet med Oslo-Akershus har vært like godt, sier Ole-Jacob Larsen, leder i Østfold HK.

Fagforeningslederen ble nylig fjernet som styremedlem i region Øst under et ekstraordinært årsmøte. Årsaken til mistilliten var ifølge sakspapirene «ukollegiale handlinger».

På jakt etter en ny region

Nå er Østfold HK på jakt etter en ny partner. Avdelingens nyopprettede framtidsutvalg har vært på besøk hos region Innlandet (som omfatter Oppland HK, Hedmark HK og Gudbrandsdal HK) og hos region Østlandet Sør (som omfatter avdelingene Vestfold HK, Buskerud HK og Telemark HK).

- Det skal kunne fungere med begge regionene. Vi driver mer likt som avdelingene i disse to regionene enn Oslo-Akershus HK og vi hadde blitt mer jevnstore. I region Øst er det én stor og én liten avdeling, og vi er forskjellige på alle måter, sier nestleder Elisabeth Andreassen.

- Det har vært en skikkelig «boost» å besøke de to andre regionene, sier styremedlem Marius Andersen.

Utvalget har ikke konkludert i spørsmålet om hvilken region de ønsker å bli en del av. Det skal de gjøre innen årsmøtet i Østfold HK i mars.

Avgjøres i mai

Det er imidlertid verken Oslo-Akershus HK eller Østfold HK som bestemmer dette. Det er representantskapet i HK som avgjør hvordan regionene i forbundet skal se ut.

Dette organet, som består av representanter fra hele HK-Norge, må trolig ta stilling til regiongrensene på Østlandet i sitt møte i mai neste år.

- Vi håper representantskapet vil høre på oss, sier Marius Andersen.

Ole-Jacob Larsen nikker.

- Samarbeidet med Oslo-Akershus vil ikke fungere. Nå ser vi framover, sier han.

- Østfold HK er ikke motivert til å jobbe sammen med Oslo-Akershus i region Øst. Ingen synes det er hyggelig å dra på møter i regionen. Vi ser fram til å komme over i en annen region, supplerer Andreassen.

Også regionleder Fawsi Adem er optimistisk.

- Jeg har vanskeligheter med å se for meg at HK vil stikke kjepper i hjulene for oss, sier han.

Tar selvkritikk

John Thomas Suhr tar selvkritikk for prosessen som har ledet fram til vedtaket om å endre regionsgrensene. Han mener at han kunne ha orientert Østfold HK om hvilke vedtak som var i vente, men syntes det var vanskelig å forskuttere noe.

- Det har vært unødvendig friksjon i denne prosessen og det er ting vi kunne gjort annerledes. Min opplevelse nå er at Østfold HK er enig med oss, de ønsker også å tilhøre en annen region. De stemte imot det på årsmøtet i regionen, men jeg er overbevist om at det hadde blitt et enstemmig vedtak nå, sier han til HK-Nytt.

- Vårt vedtak har ingen ting med Østfold HK, personkonflikter eller samarbeid å gjøre. Vi er tvangsgiftet i en kunstig konstellasjon, men vi ønsker å være en selvstendig fagforening, sier Suhr.

Image-text:

MOT SIN VILJE: Østfold HK føler seg kastet ut av region Øst. Nå snuser de på andre regioner. Fra venstre: styremedlem Marius Andersen, avdelingsleder Ole-Jacob Larsen og nestleder Elisabeth Andreassen.

Lene Svenning

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Varehandelen er bekymret for framtida, særlig for strømprisen og fallende salgstall, ifølge arbeidsgiverorganisasjonen Virke.
HK-Nytt 27.01.2023
Et ukjent antall Skeidar-ansatte vil miste jobben på grunn av fallende omsetning. - Det er mye følelser. Vi står i fare for å miste jobbene våre. Det er ganske tragisk, sier en av de tillitsvalgte.
HK-Nytt 27.01.2023
Madla handelslag sparer 2 prosent av lønna i tjenestepensjon til Mette Wennberg og kollegene. Andre samvirkelag betaler opptil 6 prosent.
HK-Nytt 25.01.2023
Godt lagarbeid gir resultater. Linda Moen Magnussen jobber i en av 24 butikker med tariffavtale på kjøpesenteret i Skien.
HK-Nytt 24.01.2023
For unge mellom 21 og 26 år skal det ikke lenger være lommeboka som bestemmer hva slags tannhelse man har. De mellom 23 og 26 år skal få 50 prosent tannlegerabatt som en utvidelse av tannhelsereformen.
HK-Nytt 24.01.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt