AddToAny

HK fikk endelig fjernet 12-timersregelen - men fikk ikke full lønn under sykdom

Riksmekleren: - Fortsatt uvisst om det blir streik
Null i generelt tillegg, ikke full lønn under sykdom. Men, økte skiftsatser, tydelig satsing på miljø og kompetanse og endelig er 12-timersregelen borte.
Det sa riksmekler Mats Ruland da han snakket med HK-Nytt like etter klokka 21 fredag kveld.

Målet er å bli enige om revidering av tariffavtalen for de ansatte i varehandelen, etter at forhandlingene brøt sammen 28. august. Klarer de ikke det, er det streik fra lørdag morgen.

- Det er vanskeligheter gjennomgående knyttet til alle overenskomstene det mekles om, alt må ses i sammenheng, sa riksmekler Ruland.

Som meldte om god stemning i delegasjonene fra HK og Virke.

- Dette er dyktige folk som gjør det de kan for å sikre et godt resultat, sa Ruland.

Målet er å bli ferdig til fristen midnatt, men slike meklinger har for vane å gå over tida.

Garantilønn og lønn under sykdom

Nøyaktig hva som i skrivende stund diskuteres under meklinga er vanskelig å vite. Men det er ingen tvil om at HK har flagget full lønn under sykdom som sitt viktigste krav. «Dette er vårt koronakrav», som forbundsleder Christopher Beckham sa de brøt forhandlingene med Virke.

Hva betyr full lønn under sykdom? Mange arbeidstakere må selv gå til Nav og få sykepenger etter 16 dagers sykefravær. Etter 48 dager får man heller ikke beregnet feriepenger av sykepengene fra Nav. Det er nettopp dette HK vil gjøre noe med: At arbeidsgiverne forskutterer lønna og får tilbake penger fra Nav. Og at man skal få feriepenger på sykepengene i tilfelle man skulle bli langtidssykmeldt.

I frontfaget mellom Fellesforbundet og Norsk Industri kom man et stykke på vei, da arbeidsgiverne gikk med på å slutte med forskjellsbehandling blant de ansatte.

Den formuleringa er trolig ikke nok for HK, særlig med tanke på at en del Coop-ansatte allerede har full lønn under sykdom. Disse skal over på Virke-avtalen fra og med dette tariffoppgjøret.

4.700 i første streikeuttak

Det er totalt tre overenskomster (tariffavtaler) det mekles om mellom Virke og Handel og Kontor. Den desidert største er Landsoverenskomsten, som er den klart største for butikkansatte. Her er det 4353 medlemmer det er meldt plassfratredelse for, altså som vil bli tatt ut om streiken blir et faktum.

I tillegg mekles det om Kontoroverenskomsten og Lederoverenskomsten. Her er det henholdsvis 284 og 91 HK-medlemmer som vil bli tatt ut i en eventuell streik.

Til sammen er det altså snakk om cirka 4.700 ansatte som kanskje må ikle seg de gule streikevestene fra lørdag morgen. Streiken starter 12. september «ved arbeidstidens begynnelse», som det heter.

HK-medlemmene i 201 bedrifter er beredt til å streike - et uttak som er gjort med koronapandemien i mente, opplyste forbundsleder Beckham da uttaket ble offentliggjort.

- Vi har forsøkt å ta ut bedrifter som har gått bra under pandemien, og som ikke har permittert ansatte de siste månedene. Det er for å unngå en dobbeltbelastning, sier han.

- En eventuell streik skal gjennomføres uten at det er fare for liv og helse. Det innebærer at vi ikke har tatt ut alle butikker i småsamfunn og bydeler. Folk skal slippe å måtte ta kollektivtrafikk for å få handlet, sa Beckham.

NB! Flere vil trolig bli omfattet av streiken om den blir langvarig.

Image-text:

VANSKELIG: Riksmekler Mats Ruland håper å hjelpe HK og Virke til enighet, men det er en krevende mekling, sier Ruland.

Erlend Angelo

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Fellesforbundet presser nå på for at tidligere Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes (50) skal få sikker plass på Oslo Aps stortingsliste.
HK-Nytt 26.10.2020
NHO Luftfart tar den ungarske nykommeren Wizz Air i forsvar. Lavprisselskapet er blant annet blitt kritisert for å ha et negativt forhold til fagforeninger.
HK-Nytt 26.10.2020
Tross krise i luftfarten, har HK og NHO Luftfart blitt enige om et lønnsoppgjør som gir de ansatte høyere minstelønn og skifttillegg.
HK-Nytt 24.10.2020
«Her skal spades og gjødsles og stelles, her skal gjøres i stand til å så, og hver eneste meter skal brukes, skal vi glede av parsellen få»
HK-Nytt 23.10.2020
Krifa har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik. Nå prøver den kristne fagforeningen å nå unge arbeidstakere gjennom Younio, en forening som lover billig medlemskap, gratis Voi og Spotify-abonnement.
HK-Nytt 22.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt