AddToAny

Historien om p: en underliggende faktor for utvikling av psykiske vansker hos barn og unge

Historien om p: en underliggende faktor for utvikling av psykiske vansker hos barn og unge
Mange psykiske problemer kan stamme fra en felles underliggende sårbarhet, kalt p-faktoren, skriver John Kjøbli og kolleger.
Forfatterinfo

John Kjøbli

John Kjøbli er forsker med doktorgrad i psykologi, og seksjonsleder ved RBUP Øst og Sør. Han er bl.a. medredaktør av boken Den krevende foreldrerollen.

Thomas Engell

Thomas Engell er doktorgradsstipendiat ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse, Helseregion Øst og Sør (RBUP).

Kåre S. Olafsen

Kåre S. Olafsen er forsker ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse, Helseregion Øst og Sør (RBUP).

Anneli Mellblom

Anneli Mellblom er forsker ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse, Helseregion Øst og Sør (RBUP).

Siri Saugestad Helland

Siri Saugestad Helland er forsker ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse, Helseregion Øst og Sør (RBUP).

Selv om klassifiseringssystemer for psykiske lidelser er nyttige verktøy, har de blitt utsatt for sterk kritikk (Kotov mfl. 2017). Fremtredende forskere har hevdet at både det offisielle ICD- og det amerikanske DSM-systemet har ført oss inn i en krise (Caspi & Moffitt, 2018).

En av grunnene er at diagnoser er kategoriske og ikke dimensjonale. Forskning tyder på at psykopatologi eksisterer langs et kontinuum (Kotov mfl. 2017), noe som gjør at grenseverdier skiller dårlig mellom psykiske lidelser og normalitet.

Et annet problem er at diagnosene blir sett på som uavhengige selv om komorbiditet («samsykelighet») er hyppig forekommende blant både barn, ungdom og voksne.

I denne artikkelen ser vi på nyere forskning om en felles faktor for utvikling av psykiske vansker hos barn og unge (Caspi & Moffitt, 2018), og tilbyr noen betraktninger om hvilke følger dette kan ha for forebygging og behandling.

Først vil vi se nærmere på det sentrale fenomenet komorbiditet og hvordan dette har vært med på å danne grunnlaget for spørsmålet om det finnes en underliggende faktor for utvikling av psykiske vansker.

Komorbiditet

I forskningslitteraturen har forståelsen av komorbiditet økt betraktelig de senere årene (Aldao, Gee, De Los Reyes & Seager, 2016). Komorbiditet defineres gjerne som samtidig tilstedeværelse av én eller flere psykiske lidelser eller somatiske tilstander utover hoveddiagnosen. Komorbide psykiske problemer er heller normen enn unntaket (Wichstrøm mfl. 2012). Hvis man ikke tar hensyn til komorbiditet i forebygging og behandling av psykiske vansker, risikerer man å sette inn tiltak som kun er rettet mot ett problemområde, mens barnet har behov for hjelp på flere.

I tillegg til komorbiditet i samtid så snakker vi gjerne også om sekvensiell komorbiditet. Det vil si at mange barn som tidlig utvikler et problem, for eksempel angst, vil være i risiko for å utvikle andre problemer, eksempelvis depresjon og rusproblemer, senere i livet (Caspi & Moffitt, 2018).

Hvis man overser sekvensiell komorbiditet, risikerer man å undervurdere faren for andre problemer på et senere tidspunkt. Den høye forekomsten av komorbiditet kan tyde på at det finnes en underliggende sårbarhet for psykiske problemer, omtalt som en generell psyk

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

NAVs gjeldsrådgivningstjeneste bør styrkes umiddelbart for å begrense psykiske helseproblemer i kjølvannet av koronapandemien, skriver Arne Holte.
Psykologisk.no 07.08.2020
Fagrådet - Rusfeltets hovedorganisasjon har i samarbeid med Norges musikkhøgskole publisert en ny etableringshåndbok for musikkterapi i rus- og psykisk helsetjeneste.
Psykologisk.no 07.08.2020
Målet er å gi alle i de mest sårbare pasientgruppene en grundig, årlig kontroll hos fastlegen. Men taksten er fortsatt lite brukt av fastleger.
Psykologisk.no 06.08.2020
Over tid utvikler noen av oss sykdomsforandringer i hjernen. Det kan gjøre hukommelsen så dårlig at det påvirker evnen til å klare oss selv, skriver Andreas Engvig i boken «Demensbrems».
Psykologisk.no 06.08.2020
Psykologikongressen 2020 er allerede fulltegnet, men det går fortsatt an å sette seg på venteliste, melder Psykologforeningen.
Psykologisk.no 05.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt