AddToAny

- Himmelen er vår. Ta vare på alt under den!

Ordene er fra Kathryn Gustafsons takketale da hun vant Sir Geoffrey Jellicoe Award under landskapsarkitektenes verdenskongress IFLA, som i forrige måned ble avviklet i Oslo. Vi tok en telefonprat i etterkant.
- Som landskapsarkitekter er vi ansvarlige for alle steder der en regndråpe kan tenkes å falle, sier hun på linje fra Paris. - Ethvert sted med åpen himmel. Arkitekter har ansvaret for steder som har et tak og som er omsluttet av en fasade. I visse tilfeller viskes skillene ut, for eksempel tak uten fasader, som pergolaer. Dette er fortsatt landskap, i mine øyne. Og det som skjer nå, er at vi plasserer landskap på toppen av hustakene. Alt som ligger under himmelen, er vårt.

Gustafson har bidratt til prosjekter som kjennetegnes av et edelt, men i visse henseender upraktisk attributt: skjønnhet. Hun snakker gjerne om hvilken bevegende kraft som kan ligge i det vakre.

- Skjønnhet kan ha en direkte inngripen i folks liv, sier hun. - Det forandrer folks holdninger. De blir mindre aggressive, de blir sunnere og de blir mer forståelsesfulle. Så skjønnhet har en sosial påvirkningskraft som er gunstig. Det er vidunderlig.

Hun mener det er nok av dem som ikke ser verdien av dette perspektivet, folk som har en ensidig praktisk tilnærming og bare vil ha jobben unnagjort. De mener kanskje det er ineffektivt å bruke krefter på det estetiske.

- Men da sier jeg, vent nå litt. Du t

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Arkitektnytt ønsker alle våre lesere en god sommer med lokalt tilsnitt. La deg deg for eksempel inspirere av arkitektkontoret Fragments sanke-app, med spiselige planter fra lokalmiljøet.
Arkitektnytt 03.07.2020
Arkitektbedriftene knuser tall i koronatider. Nå meldes det om en forsiktig positivitet før sommeren.
Arkitektnytt 02.07.2020
Statens vegvesen frister med nytt reisemål for nordmenn på sommertur. I dag åpner Flye 1389 av Knut Hjeltnes Arkitekter, som del av Nasjonale turistveger-prosjektet.
Arkitektnytt 02.07.2020
Fersk rapport fra Sintef viser hvordan sosial bærekraft og blandede bomiljøer kan gi bedre botilbud for eldre i fremtiden.
Arkitektnytt 01.07.2020
Ny veileder fra Plan- og bygningsetaten i Oslo (PBE) skal bidra til å synliggjøre klimakonsekvenser og redusere utslipp i henhold til ambisiøs klimapolitikk i hovedstaden.
Arkitektnytt 30.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt