AddToAny

Hevder russerne kan ty til atomvåpen hvis de taper i Ukraina

Det er farlige tider, advarte professor John J. Mearsheimer og tidligere statsminister Carl Bildt under Holbergdebatten i Bergen.
- Om Ukraina og Russland er vi svært uenige, konstaterte Carl Bildt, tidligere statsminister i Sverige. Da hadde begge holdt hver sitt innledende foredrag i Universitetsaulaen i Bergen i regi av Holbergprisen.

«Will Fear Keep Us Safe?» var hovedtemaet for debatten.

Det var to utenrikspolitiske ringrever med svært ulik bakgrunn som møttes torsdag kveld.

John J. Mearsheimer er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Chicago med sikkerhetsspørsmål og internasjonal politikk som interessefelt. Han er en prisbelønt forfatter, og har bidratt med artikler og kronikker i blant andre The Financial Times og The New York Times.

Carl Bild var partileder for Moderatarne og tidligere statsminister og utenriksminister i Sverige. Han har erfaring fra EU og FN og har blant annet vært fredsmekler i det tidligere Jugoslavia, FN-utsending til Bosnia og FNs spesialutsending til Balkan. Ifølge Dagens Næringsliv var han i 2015 rådgiver for reformer i Ukraina.

- Eksistensiell trussel

- Slik Russland ser det, vil Vesten bruke Ukraina som et bolverk mot landet, la Ukraina bli medlem av Nato og EU, igangsette en fargerevolusjon og endre Ukraina til et vestlig demokratisk land. Det er hva Russland tror. De ser dette som en eksistensiell trussel. De ser at Vesten med USA i førersetet dytter Ukraina i sin retning. Hvorfor gjør de det? Det er fordi Russland

Les mer

Flere saker fra Khrono

Illegalisten som ble avslørt og arrestert som spion opererte helt uten at UiT ante noe som helst. - Vi klandrer ikke UiT, de har gjort mye riktig. Men vi kommer til å bruke saken som et eksempel på hvordan slik virksomhet foregår, sier PST.
Khrono 30.01.2023
14 prosent flere enn de som kommer fra Agder bosetter seg i fylket etter endt utdanning ved Universitetet i Agder.
Khrono 30.01.2023
Faren for robotjuks til tross, NTNU legger ikke om eksamen og satser heller på opplæring av faglærere.
Khrono 30.01.2023
Har Norge virkelig råd til ikke å investere i denne uvurderlige språk- og kulturkompetansen for framtida? spør kronikkforfatterne.
Khrono 30.01.2023
Regjeringen vil ha grep om kjerneprofesjonene i Norge. Lærer-, helse og sosial- samt ingeniørutdanningene er tema for en egen stortingsmelding.
Khrono 30.01.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt