AddToAny

Her møter Redd Barna Taliban: - Var tilsynelatende nysgjerrige

Plutselig var en av verdens mest bokstavtro islamistbevegelser i Oslo. Norske organisasjoner og afghanske aktivister forteller om sitt møte med Taliban.
Talibans Norges-besøk har skapt debatt både i Norge og i resten av verden. Mange ble provoserte av at norske skattebetalere betalte 3,5 millioner kroner for å leie et privatfly som fraktet den 12 mann store delegasjonen fra Kabul og tilbake. Noen mener også at Norge har vært med på å gi bevegelsen anerkjennelse og at besøket var en seier for islamistene.

Samtidig mener mange at man må snakke med Taliban om en humanitær krise og fullstendig økonomisk kollaps skal unngås i Afghanistan.

På Soria Moria konferansesenter, bak Holmenkollen i Oslo, møtte Taliban både menneskerettighetsaktivister og representanter fra USA, England, Frankrike og Norge. I tre lange dager, mens et stort pressekors utålmodig ventet noen etasjer under, satt representanter fra Taliban i møter fra morgen til kveld.

Taliban-delegasjonen kunn ikke lukke ørene for bekymringer og krav fra både det sivile samfunn, hjelpeorganisasjoner og diplomater.

Bistandsaktuelt har snakket med representanter for norske hjelpeorganisasjoner og afghanske aktivister om hvordan de opplevde møtet med Taliban - og hva de håper møtene kan resultere i:

Nora Ingdal, utenlandssjef i Redd Barna:

- Vi la vekt på tre momenter i samtalene: alle jenter må få gå på skole, alle våre kvinnelige ansatte må få gå på jobb samt at vi kan utføre vårt livreddende arbeid uten innblanding.

- Hva svarte Taliban?

- De var tilsynelatende interessert og nysgjerrige. De spurte etter konkrete eksempel, når har våre folk blandet seg inn og hvordan. Vi hadde en reell diskusjon om dette, det var positivt. Vi har hørt uttalelser fra sentralt hold om at skolene skal åpnes snart. Det som gjenstår nå - og er helt avgjørende - er faktisk gjennomføring fra Talibans siden.

- Var det nyttig å snakke med Taliban

- Det vil jo tiden vise. Konkrete handlinger er det vi forventer nå. Mer prinsipielt: Redd Barna vil alltid være villig til å snakke med de som har makt og har stor innflytelse på om barn overlever elle ikke. I Afghanistan står nå en million barn i fare for å dø av sult, da vi vi selvfølgelig snakke med de som bestemmer i landet - nemlig Taliban.

- Kom dere noen videre i arbeidet med å bidra til at mer hjelp ut på bakken i Afghanistan

- På møtet forklarte vi at vi er helt avhengige av våre kvinnelige

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Kenyas forbruk av fornybare energikilder har økt voldsomt de siste årene. Nå håper landets myndigheter å nå målet om å bli 100 prosent fornybar innen 2030. - Realistisk at målet nås, sier Per Kristian Sbertoli i Norfund.
Bistandsaktuelt 16.05.2022
Hver gang Gustavo Petro, venstrekandidaten som leder foran valget i Colombia, tar et steg ut i offentligheten, er han omgitt av en vegg av nervøse livvakter.
Bistandsaktuelt 16.05.2022
Afrikas befolkning vil dobles fra én til to milliarder innen 2050. Småbønder vil ikke kunne produsere nok mat til å dekke behovet til den enorme befolkningsøkningen som nå kommer, skriver Jan Gullik Sørbø.
Bistandsaktuelt 16.05.2022
Omskjæring av jenter er forbudt i Kenya, men skjer likevel i noen folkegrupper. President Uhuru Kenyatta har satt som mål at all form for kjønnslemlesting skal være borte innen utgangen av 2022. Men veien dit er lang.
Bistandsaktuelt 16.05.2022
Hassan Sheikh Mohamud vant presidentvalget i Somalia søndag. Mohamud, som også var president fra 2012 til 2017, står overfor enorme utfordringer de neste fire årene.
Bistandsaktuelt 16.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt