AddToAny

Her er verdens største konstruksjon i polyetylen

En merd på 3500 kubikkmeter er bygget av ekstruderte PE-rør som er sveiset sammen. Eksperter avviste ideen, men oppfinneren ga seg ikke. En enda større planlegges.

Den semi-lukkete merden er bygget av finske Uponor Infra hos ØPD Group på Stathelle. I disse dager taues den rundt kysten og RyFish tar den i bruk rett over sommeren. Den har en diameter på 22 meter, er 17 meter høy.

- Da jeg var student jobbet jeg litt med en flytende merd i betong. Det ble ingen suksess, men ideen har ligget der siden, forteller Arne Berge som har utviklet løsningen.

Det var kampen mot lakselus som fikk ham til å ta frem igjen det gamle prosjektet i 2013. Berge startet på fritiden og bygget en liten prototyp med kun en meter diameter. Da han så at det gikk bra bygget han en som målte 2.5 meter, også det gikk bra. I 2015 ble selskapet FishGlobe stiftet, nå er selskapet med i det store forskningsprogrammet CtrlAqua som ledes av Nofima.

Les mer

Flere saker fra Teknisk Ukeblad

Alle visste at det ville komme en ny pandemi. Men vi gjorde lite eller ingenting for å forberede oss på den. Neste gang kan vi ikke være så dårlig forberedt.
Teknisk Ukeblad 29.03.2020
VY ber kundene bruke hansker og vaske seg godt både før og etter turen. - Har ikke kapasitet til å vaske mellom hver tur.
Teknisk Ukeblad 29.03.2020
Vi tok med Kona på harrytur. En elektrisk SUV, folkelig priset og med rundt 450 kilometers rekkevidde? Det er ikke rart Hyundai Kona electric raskt ble ettertraktet da den kom på markedet i 2018.
Teknisk Ukeblad 29.03.2020
Mange land lider under manglen på testreagenser. Anders Fomsgaard fra Statens Serum i Danmark kommer nå til unnsetning med en lavpraktisk løsning.
Teknisk Ukeblad 28.03.2020
Kan føre til stenging av flere olje-sand-prosjekter. Canadisk tungolje er nå så billig at det koster mer å frakte den til raffineriene enn verdien på selve oljen.
Teknisk Ukeblad 28.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt