AddToAny

- Henger dårlig sammen med regler om akademiske frihet og integritet

Den anbefalte lisensen i Plan S kan komme i strid med forskernes rettigheter, advarer Torger Kielland. I dag legger han fram en ny utredning. Den ønskes velkommen av Forskerforbundet.
- Vi har vært bekymret for at den mest liberale lisensen er for åpen, at den kan være i strid med opphavsretten og problematisk i skjæringen mot den akademiske friheten. Det er derfor vi har presset så hardt på for å få en utredning.

Det sier Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind til Khrono. Uttalelsen er rettet mot en fersk utredning som skal presenteres under et møte i Oslo i dag tirsdag. Utredningen er skrevet på oppdrag fra Unit, Direktoratet for IKT og felles tjenester i høyere utdanning og forskning.

Den går rett inn i et av de store stridsspørsmålene rundt Plan S: Hvilken lisens som skal brukes for forskning som publiseres med åpen tilgang.

Forskerforbundet har vært kritisk mot den lisensen som er anbefalt i Plan S. Nå får de og andre kritikere langt på vei støtte i den ferske rapporten «Rettighets- og lisensspørsmål ved åpen publisering».

Frihet og integritet

Aktørene bak Plan S, deriblant Norges Forskningsråd, har som mål at all forskning de finansierer skal gjøres umiddelbart tilgjengelig med åpen lisens. Som ledd i dette krever de at det skal brukes en såkalt Creative Commons/CC-lisens.

Spørsmålet er blant annet hvilken CC-lisens som skal brukes.

I Plan S anbefales primært den mest åpne varianten, CC BY. Denne tillater både at forskningen gjøres tilgjengelig for kommersielt bruk og at den kan bearbeides. Det åpnes også for unntaksvis publisering under CC BY-ND, som ikke tillater bearbeiding. Men som det påpekes i den ferske utredningen, åpnes det ikke for bruk av lisensen CC BY-NC, som ikke tillater kommersielt bruk.

- En så vid lisens til bearbeidelse av forskningsresultater som CC BY gir henger dårlig sammen med regler om forskernes akademiske frihet og integritet og kan komme i strid med forskernes rettigheter, sier Torger Kielland til Khrono om den mest åpne lisensen.

Kielland er førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet ved Universitet i Bergen (UiB) og har skrevet rapporten som presenteres i dag.

- Ikke bastant

I rapporten, som også er omtalt av Forskerforum, skriver Kielland at CC BY-lisens «gir

Les mer

Flere saker fra Khrono

Statistisk sentralbyrå (SSB) har ansatt professor Linda Nøstbakken til å lede forskningsavdelingen.
Khrono 20.02.2020
For mye kontroll og detaljert styring. Gunnar Bovim poengterer: Norge kommer ikke til å utvikle breddeuniversiteter på internasjonalt toppnivå med dagens finansierings- og styringssystem.
Khrono 20.02.2020
Systemet for styring av norske universitet er kostbart, utydeleg og lite føreseieleg, skriv rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn.
Khrono 20.02.2020
Professor John Petter Collett synes det er merkelig at Universitetet i Oslo, som ledes av valgte ledere og fagfeller, ikke har greid å demme opp for å innføre et system som ikke bygger opp under universitetets primære formål.
Khrono 20.02.2020
Aune-utvalget foreslår at lærestedene står «fritt» til å organisere seg selv, men de pålegges likevel bestemte former for organisering av utvalget, skriver Bjørn Stensaker.
Khrono 20.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt