AddToAny

Havforskningen varsler oppsigelser og store kutt.- Jeg tok feil, sier direktøren

- Vi har ikke vært gode nok til å sørge for inntjening for de økte utgiftene, sier direktøren for Havforskningsinstituttet, Nils Gunnar Kvamstø. Denne uken måtte han varsle nedbemanning og oppsigelser.
I sitt første år som direktør ved Havforskningsinstituttet møter Nils Gunnar Kvamstø en hardere økonomisk virkelighet enn han hadde trodd. Denne uken måtte han innrømme overfor de ansatte at han feilberegnet hvor kraftige kutt som måtte gjøres ved Havforskningsinstituttet.

Vekst-tankesett

Torsdag ble det klart at forskningsskipet «Kristine Bonnevie» tas ut av drift om et drøyt år og må nedbemannes med 28 stillinger. Oppsigelser er ikke til å unngå.

Samtidig i en intern orientering beskriver den nye direktøren en virkelighet der havforskerne var blitt vante til at budsjettene vokste, og etter hvert ikke tok høyde for at det kunne komme en bråstopp på inntektssiden.

- De ti-femten siste årene, eller la oss si fra 2010 til 2020, så har Havforskningsinstituttet hatt vekst i aktivitet og etterspørselen etter våre tjenester. Tildelingene av penger har vokst proporsjonalt med aktiviteten. Over tid resulterer dette i et tankesett og en ledelse som ikke nødvendigvis rigger seg for at inntektene får en knekk. Å leve i en ekspanderende virksomhet fører gjerne til sårbarhet når inntekts- og kostnadskurvene skilles ad. Når pandemien og energikrisen slår inn, samtidig som inntektene ikke vokser, får vi en svært vanskelig økonomisk situasjon.

Etterpåklokskapens lys

- Sier du at tidligere ledelse har burde ha ekspandert og satset mindre?

- Nei, jeg mener ikke at noen kunne forutsett krisen som er kommet. I samfunnet generelt har det vært en voldsom satsing på havet. Nye næringer med nye problemstillinger har kommet til, og med det har vår portefølje vokst. I etterpåklokskapens

Les mer

Flere saker fra Khrono

Forsker Maria Toft har fått nok. I et sju sider langt brev og kronikk i Politiken sier hun opp stillingen sin og forbereder søksmål mot Københavns Universitet.
Khrono 28.01.2023
Mat og helse-faget er lite forska på. Ingfrid Veka har sjølv vore lærar i dette faget i grunnskulen, og no har ho tatt doktorgrad.
Khrono 28.01.2023
Universitetsallianse viser til utlysninger med bare et par søkere. Det trengs en sterkere vridning mot forskning, mener de. Det blåser også opp til debatt i Norge.
Khrono 28.01.2023
I teorien er SFIer en fantastisk idé. I praksis ser vi at dette er mer krevende enn man ved første øyekast skulle tro, skriver Eivind Throndsen i Schibsted.
Khrono 28.01.2023
Filmen Munch forteller om mange sider av den store kunstnerens liv, og den gjør det på en inntagende og troverdig måte.
Khrono 28.01.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt