AddToAny

Har ventet i snart fem år på tiltak for offentlighetsloven: - Skandaløst

Har ventet i snart fem år på tiltak for offentlighetsloven: - Skandaløst
Pressens offentlighetsutvalg glade for at justisministeren konfronteres torsdag.
Fem år etter at offentlighetsloven ble evaluert på oppdrag fra Stortinget, med en rekke kritiske funn, har det fremdeles ikke skjedd noe i form av konkret oppfølging fra regjeringen.

I 2017 antydet daværende justisminister Per-Willy Amundsen at han kunne foreslå endringer i loven i løpet av året, uten at det materialiserte seg.

Torsdag 26. november planlegger Stortinget behandling av en interpellasjon fra Ap-politiker og justiskomitéleder Lene Vågslid, som etterlyser informasjon om sittende justisminister Monica Mælands syn på evalueringen, samt når og på hvilken måte ministeren vil følge opp.

- Skandaløst

På høy tid, mener Tron Strand, leder av Pressens offentlighetsutvalg, som kaller regjeringens tilnærming for «somling satt i system»:

- At regjeringen i mange år har oversett og ignorert Stortingets vilje i denne saken er ikke noe mindre enn skandaløst. Da den nye offentlighetsloven ble vedtatt i 2006, var det Stortingets forutsetning at endringene skulle føre til mer åpenhet og innsyn. For å forsikre seg om at dette ble realisert, påla Stortinget regjeringen å gjennomføre en evaluering. Den ble riktignok gjennomført, men mange år på overtid. I 2016 var evalueringen på høring. Den avdekket store svakheter, mangler og at loven ikke ble fulgt, skriver Strand i en e-post til Journalisten.

Strand viser til at også Riksrevisjonen har uttalt tydelig kritikk i en rapport etter 2016, og at offentlighetsutvalget selv har dokumentert at vesentlige sider av loven ikke fungerer som forutsatt.

- Likevel har ingenting skjedd fra regjeringens side.

Korona-utfordringer

Svakheter i loven og manglende vilje til åpenhet og innsyn er også dokumentert under pandemien, påpeker Strand.

- Mediene har opplevd store problemer med i det hele tatt å få svar på innsynskrav, når svarene kommer har det mange ganger gått uker og måneder, dokumenter journalføres sterkt forsinket og svært mange dokumenter hemmeligholdes, uten hjemmel for det i lovverket, skriver Strand.

Han legger til:

- På toppen av dette kommer at krisearbeidet organiseres slik at dokumenter kan unntas offentlighet. Selv om dokumenter flyter mellom ulike statlige etater, hemmeligholdes disse som interne saksdokumenter, skriver Strand, og avslutter:

- Det haster å følge opp offentlighetsloven, slik at vi unngår at hele fundamentet for åpenhet i det norske samfunnet undergraves. Jeg forventer at regjeringen tar dette på alvor.

Kritiske konklusjoner

I 2016 skrev offentlighetsutvalget at de kjente seg igjen i mange av konklusjonene i evalueringen, og ramset opp flere momenter som har vært tema for pressen også i årene etter, blant annet:

Interne dokumenter unntas ofte fra innsyn.

Mange i forvaltningen har ikke forstått innholdet i bestemmelsen om innsyn i sammenstillinger av opplysinger og mangler kunnskap til å praktisere den rett.

E-post, sms og muntlige samtaler oppfattes ofte som uformelle og journalføres sjelden.

Selskaper og stiftelser som er omfattet av loven har ofte lav kunnskap om offentlighetsloven.

Klager behandles ofte ulikt og kan ta tid.

Image-text:

POU-leder Tron Strand venter på informasjon fra justisministeren om offentlighetsloven.

Foto: BT

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt