AddToAny

Har laget liste over forskningens sju skavanker for å unngå forskningsforakt

Har laget liste over forskningens sju skavanker for å unngå forskningsforakt
Frp-politiker Jon Helgheim tirret på seg forskere da han sa at det ikke finnes en reell standard for hva som er forsking og ikke. Men førsteamanuensis Hans Petter Kjæstad gir Helgheim litt rett, og har laget en liste over forskningens skavanker.
«Jeg skal drive med politikk og gjør det. Folk vet hva de får og kan selv vurdere om de er enig. Forskere skal ikke drive med politikk, men mange gjør det. Da vet ikke folk hva de får og kan ikke på samme måte vurdere om de er enig».

Dette skrev Frp-politiker Jon Helgheim på Twitter i oktober i fjor. «Det finnes ingen standarder for hva som er reell forskning og ikke», skrev han også.

Selvsagt ble det debatt.

Men har Helgheim litt rett?

Hvis vi reflekterer litt mer gjennom disse tingene håper jeg vi kan unngå at folk får vitenskapskvalme. Hans Petter Kjæstad Førsteamanuensis

Ikke tydelige nok?

Fake news. En debatt om no platforming, en undersøkelse som viser at forskningsetikken tidvis er under press. Og hvorfor er det slik? UiBs prorektor Margareth Hagen har tidligere sagt at vi lever i en tid der mange sår tvil om både forskning og kunnskap, og der medievirkeligheten er helt annerledes enn for noen år siden.

- For å forstå hva kunnskapsfornektelse er, må vi som universitet være i dialog med samfunnet rundt. Vi må være selvreflekterende, og vi må gjøre et tydelig forsøk på å forstå. Kanskje er ikke vi i akademia tydelig nok i vår formidling, sa Hagen.

Som et svar på dette har Universitetet i Bergen laget sin egen formidlingsserie der temaene blant annet er tillit og mistillit til forskning. Dette er noe av det man er vitne til av forskningsnyheter i vår tid.

- Hvis forskerne mener de fortjener en ukritisk støtte fra politikere, har de virkelig misforstått, har Hel

Les mer

Flere saker fra Khrono

All undervisning og de fleste eksamener ved UiT Norges arktiske universitet blir gjennomført digitalt resten av dette semesteret.
Khrono 06.04.2020
Mer enn 150 universiteter og colleger i USA har innført varianter av bestått/ikke bestått. Studenter ved Yale og Harvard vil gå enda lenger.
Khrono 06.04.2020
Statsbygg har utlyst det andre anbudet i det store campusprosjektet på NTNU.
Khrono 06.04.2020
Tidligere UiO-ansatt Roya Sabetrasekh vil få saken sin behandlet av Høyesterett.
Khrono 06.04.2020
17 universiteter og høgskoler har levert inn i alt 60 søknader om midler for å utvikle fleksible studietilbud utenfor campus.
Khrono 06.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt