AddToAny

Har brukt 3 milliarder bistandskroner i Somalia: «I beste fall er resultatene variable»

Har brukt 3 milliarder bistandskroner i Somalia: «I beste fall er resultatene variable»
En fersk evaluering fremhever at rykter og misforståelser om det norske Somalia-engasjementet har bidratt til at Norge ikke alltid ses som en nøytral partner.
- Manglende åpenhet kan svekke den norske Somalia-bistanden, sier Erik Bryld, som har ledet evalueringsarbeidet.

- Norske myndigheter har våget å ta risiko, men har ikke alltid har vært gode nok til å vurdere disse risikoene eller stå til ansvar for dem, sier Erik Bryld som har ledet evalueringsarbeidet av Norges Somalia-engasjement de siste åtte årene.

Han peker spesielt på at Norge har samarbeidet tett med føderale myndigheter.

- Det kan være en strategi som kan ha noe for seg. Men da må man være seg bevisst at dette er en regjering som ikke har bred legitimitet, og som heller ikke alltid jobber etter demokratiske prinsipper. Noen vil mene at en slik tett samhandling med regjeringen i Mogadishu er et problem, andre vil mene at det ikke er det. Det vi kan fastslå er at Norge ikke har vært åpne nok om sin strategi, og kanskje heller ikke bevisste disse problemstillingene. Et slikt samarbeid kan uansett ha store politiske konsekvenser i Somalia, sier Bryld.

«Stor norsk risikovillighet»

Somalia har vært preget av borgerkrig, tørke og flom siden tidlig på 1990-tallet.

I mange år har det konfliktherjede landet derfor mottatt betydelig internasjonal bistand, og siden en føderal regjering kom på plass i 2012, har utviklingsbistanden økt betraktelig. Fra 2012 til 2018 brukte norske myndigheter 3,2 milliarder bistandskroner i landet, som betyr at Norge er blant Somalias 10 største bistandsgivere, ifølge tall fra OEC DAC.

Den ferske Evaluation of Norway's Engagement in Somalia 2012-2018, som er utført av konsulentselskapet Tana Copenhagen i samarbeid med Chr. Michelsen Institutt i Bergen, fant at Norge har hatt en rekke effektive enkeltprosjekter, men at resultatene av norsk bistand totalt sett i er variable.

«Ved en systematisk tilnærming til konfliktsensitivitet, kommunikasjon og læring, kunne Norge oppnådd mer, og minimert risikoen» heter det i evalueringen.

Når norsk bistand har vært effektiv, er det ifølge evalueringen bl

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

WWF svikta i arbeidet for å motarbeide overgrep mot lokalbefolkning og urbefolkning i samband med vakthald av verneområde og nasjonalparkar.
Bistandsaktuelt 25.11.2020
Norge og andre giverland lovet tirsdag rundt 107 milliarder kroner i bistand til Afghanistan de neste fire årene. Det er mindre enn de lovet for den forrige fireårs-periode. Samtidig er situasjonen i landet svært vanskelig.
Bistandsaktuelt 25.11.2020
Etiopias statsminister Abiy Ahmed nekter å forhandle med Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) og fastholder at de vil bli knust om de ikke overgir seg.
Bistandsaktuelt 25.11.2020
MENINGER: Til tross for flere tiår med krig og konflikt har Afghanistan oppnådd store fremskritt de siste 20 årene.
Bistandsaktuelt 25.11.2020
Krigsherren Guidon kler seg i kamuflasje uniform med en pistol i beltet. Flere tusen soldater lyder hans ordre. Opprørssoldater voldtar mens de roper hans navn. Dette skjer i et område der Norge tidligere har bidratt med mye humanitær hjelp.
Bistandsaktuelt 25.11.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt