AddToAny

Haiti: Så sterke kvinner, så lite makt

- Det er et paradoks at kvinnene i Haiti bestemmer over økonomien. Hvordan kan et samfunn ha så sterke kvinner, og så får de ikke politisk makt? Den haitiske forfatteren, Yanick Lahens, mener kvinnene representerer håpet.
Bistand bør gå gjennom dem.

Fra luften ser Haiti, som er et av to land som deler øya Hispaniola, ut som et paradis. Blågrønt hav, sandstrender og bølgende, frodige fjell. Men på bakken er livet for mange et helvete. Det vakre landet er revet i stykker av gjengkriminalitet, korrupsjon, kvelende fattigdom og hauger av søppel i gatene. Jordskjelv og orkaner har jevnlig rystet øya og gjort livet uforutsigbart.

Likevel gjør folk sitt beste for å holde hodet over vannet.

Og kvinner flest er sterke. De gjør alt for å bringe inntekter og holde storfamilien sammen. Forfatteren Yanick Lahens, har vært i Norge for å delta på arrangementet Litteratur på Blå i Oslo. Hennes nyeste bok Månebad er nå kommet på norsk.

Janick Lahens er født i 1953 i Haitis hovedstad, Port-au-Prince. Hun tok høyere utdanning i Frankrike. Hun debuterte som forfatter i 2000 og er en av Haitis mest sentrale samtidsforfattere. I 2014 ble hun tildelt den prestisjetunge prisen Prix Feminina for boka Månebad. Som ledende kulturpersonlighet og akademikeren har hun blant annet vært kulturminister, undervist på Universitetet i hovedstaden og har et eget radioprogram.

Månebad

I Månebad gir Lahens liv til historien til fire generasjoner kvinner i Haiti på landsbygda fram til i dag. De kjemper for å holde familien samlet, i en verden preget av politisk kaos og fattigdom. Livet er preget av romantikk, solidaritet, vold, voodoo og kampen for overlevelse. Mange viktige hendelser i Haiti flettes inn. Boka har et poetisk språk. François Duvalier «Papa Doc», som var diktator fra 1964 til sin død, omtales bare som «mannen med den svarte hatten og de tjukke brilleglassene».

- Det er min metafor for ham. Jeg omtaler ham alltid slik i mine bøker, sier Yanick Lahens.

- Hvordan har det påvirket din skriving å være en kvinne fra det fattigste landet i den vestlige hemisfæren?

- Å være en kvinne som skriver ville kanskje vært vanskeligere for 50 år siden, men i dag er det ikke så vanskelig for en kvinne å uttrykke seg i Haiti. Og yngre kvinner kan skrive om alle slags ting. I dag er det mye lettere å uttrykke seg for en kvinne, enn da jeg var ung. Vi ble styrt av kulturelle og religiøse krav.

Klassemotsetninger

Lahens forteller at det er himmelsprikende forskjell mellom kvinner og menn, avhengig av sosial klasse og om de bor på bygda eller byen. På landet omfatter familien flere. Barna, moren, og som oftest faren. Og det yrer av liv i huset med besteforeldre, onkler, tanter, kusiner og fettere og andre.

Det er annerledes i byene. Kvinnene kan ofte få flere barn med forskjellige menn, og at de ofte må søke lykken nye steder for å få jobb.

- Men kvinnen er sentrum i familien. Hun passer på at barna får mat og blir sendt på skole og gjør alt. Hun er familiens sjef, sier forfatteren og peker på at mennene også ofte hjelper til - men at de kanskje har fått barn andre steder som konkurrerer om deres oppmerksomhet.

- Men jo høyere opp i klassesamfunnet du kommer, jo mer ligner familienes maktstruktur på den i de vestlige landene.

Særlig i byene styrer kvinnene gjerne den uforme

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Norske havretteksperter skal hjelpe Ghana å styrke forvaltningen av naturressursene utenfor den vestafrikanske kysten.
Bistandsaktuelt 26.11.2021
UTSYN: Endelig kan vi få reell handel med karbonkvoter mellom land i Sør og land i Nord. Det vil gi mer effektive klimatiltak. Hvorfor jubler ingen over dette resultatet fra klimakonferansen COP26 i Glasgow? Det spør Henrik Wiig.
Bistandsaktuelt 26.11.2021
Aktivister fra sivilsamfunnsorganisasjoner over hele verden krever at ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO), som starter tirsdag 30.november, blir utsatt.
Bistandsaktuelt 26.11.2021
Regjeringen foreslår at bistandsbudsjettet for 2021 endres slik at støtten til det internasjonale ACT-A-samarbeidet for å håndtere korona-pandemien økes med to milliarder kroner.
Bistandsaktuelt 26.11.2021
KOMMENTAR: Etter ti år i en demokratisk nedoverbakke, går folk i Honduras til valgurnene på søndag. Så langt er 25 valg-kandidater blitt drept.
Bistandsaktuelt 26.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt