AddToAny

Håpet akademia hadde kommet lenger på mobbing og trakassering

- Spesielt menn med makt må forstå at de ikke har lov til å ta seg til rette, sier Geir Borgen i Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.
Torsdag 22. august ble resultatene av den nasjonale kartleggingen av mobbing og seksuell trakassering på 26 universiteter og høgskoler lagt fram.

I rapporten kommer det blant annet fram at 18 personer rapporterer om seksuelle overgrep i forbindelse arbeidsforholdet i løpet av de siste 12 månedene, og 13 prosent av respondentene oppgir å ha blitt mobbet eller trakassert i sitt nåværende arbeidsforhold i løpet av de siste 12 månedene.

Vi har fortsatt en vei å gå med hensyn til likestilling uavhengig av kjønn og spesielt menn med makt må forstå at de ikke har lov til å ta seg til rette. Geir Borgen NKVTS

De fleste som oppga at de hadde blitt utsatt for seksuell trakassering oppga at det var snakk om verbal trakassering. Leder av Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif) og rektor på OsloMet - Storbyuniversitetet, Curt Rice, tror den verbale trakasseringen handler mye om kulturforskjeller.

- Vi kan misforstå hverandre, bruke et språk som passer ett sted, men ikke et annet, og så videre. En del trakassering er nok ikke ment å være det. Dermed er det viktig å reflektere over hvordan vi blir oppfattet av andre. Min jobb å bidra til økt bevissthet rundt språkbruk, sier Rice til Khrono.

Riktig ambisjon

Redaktør for dinutvei.no i Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), Geir Borgen, som også var med i Stoltenberg-regjeringens Voldtekstsutvalg, har bitt seg merke i at det er stipendiater som er mest utsatt for både trakassering og overgrep.

- Det ser ut til blant annet å dreie seg om asym

Les mer

Flere saker fra Khrono

Å bruke mer tid vil tilføre lite ny kunnskap, skriver styrelederne, som mener regjeringen bør trekke sine politiske konklusjoner rundt virkemiddelapparatet så snart som mulig.
Khrono 26.02.2020
Siden rektor forutsetter at dette skal gå bra, må han også vise konkret hvordan det skal gå bra - ellers kan vi ikke tro det, skriver 19 ansatte ved OsloMet.
Khrono 26.02.2020
Eks-rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, avslører nå at han var - og er - på kollisjonskurs med sine tidligere rektorkolleger i synet på selvstyre ved universiteter og høgskoler.
Khrono 26.02.2020
Per Andersen, professor emeritus i medisin, er død, 90 år gammel. Det skriver Uniforum.
Khrono 25.02.2020
Når vi velger å gi prioritet til kvinner for et tiltak som opprykksprosjektetet, så er det ut i fra erkjennelsen av at forbilder er viktig for et fremtidig likestilt og mangfoldig universitet og erkjennelsen av at kvinner jevnt over fortsatt tar
Khrono 25.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt